Jože BartoljJože Bartolj
Miha MočnikMiha Močnik
Tone GorjupTone Gorjup
Dr. Andrej Vovko (foto: P. Ivan Rampre)
Dr. Andrej Vovko

SVS se poslavlja od dr. Andreja Vovka

| 10.09.2015, 07:07 Matjaž Merljak

Glavni odbor Izseljenskega društva Slovenija v svetu SVS je sporočil, da je v soboto, 5. septembra 2015, umrl ustanovni in častni član ter predsednik SVS dr. Andrej Vovko. Pogreb bo danes (v četrtek 10. septembra 2015) ob 14. uri izpred vežice sv. Nikolaja, kjer bo tisti dan ležal.

Dr. Vovko Andrej, zgodovinar, profesor in muzealec je bil rojen 22. marca 1947 v Seebodnu (Avstrija) begunskim staršem Ladu in Vidi, rojeni Lovrenčič, a se je z mamo kmalu vrnil v domovino.

Ob svoji 20-letnici mu je SVS podelilo častno članstvo kot priznanje in zahvalo.

Marca 2014 je kljub bolezni sprejel predsedniško mesto SVS in ga uspel voditi do maja letos, ko mu je bolezen preprečila aktivno delovanje.

Bil je tudi znanstveni svetnik in dolgoletni predstojnik Inštituta za kulturno zgodovino pri ZRC SAZU ter član Komisije Vlade Republike Slovenije za reševanje vprašanj prikritih grobišč. Po upokojitvi je poučeval kot izredni profesor na mariborski univerzi.

SVS je iskreno sožalje izrazilo ženi Marti in otrokom Beti, Mateju, Tomažu in Gregorju ter ostali družini.

V oddaji Slovencem po svetu in domovini 5. novembra 2006 smo predvajali posnetke z javne razprave "100 letnica Rafaelove družbe in vprašanje migracij", ki je bila 21. septembra 2006 pri svetem Jožefu v Ljubljani. O zgodovini in namenu Rafaelove družbe je spregovoril dr. Andrej Vovko, znanstveni svetnik in predstojnik Inštituta za kulturno zgodovino ZRC SAZU. Prisluhnite med "Audio posnetki" na levi strani.

Vnebohod (photo: Pixabay) Vnebohod (photo: Pixabay)

Praznik Gospodovega vnebohoda

Slovesni praznik Gospodovega vnebohoda, ki ga v Katoliški cerkvi obhajamo danes, je spomin na dogodek, ko je od mrtvih vstali Kristus dopolnil zemeljsko delovanje in odšel v nebo. Gospodov ...