Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Rok MihevcRok Mihevc

Oktober je mesec boja proti raku dojk

Slovenija | 01.10.2015, 12:25

Vstopili smo v rožnati oktober - mesec boja proti raku dojk. Tako kot po vsem svetu ga bodo tudi pri nas zaznamovale različne dejavnosti, ki želijo opozoriti na pomen preventive, zgodnjega odkrivanja in učinkovitega zdravljenja bolezni.

Rak dojke je najpogostejši rak pri ženskah, v Sloveniji vsako leto za njim zboli več kot 1.200 žensk in tudi 6 do 10 moških. Pojavnost raka na dojki se zvišuje zaradi modernega načina življenja. Bolezen je mogoče preprečiti, na to lahko pomembno vplivajo zdrav življenjski slog, vzdrževanje primerne telesne teže in pri ženskah tudi dolgo dojenje otrok. A predvsem je izjemno pomembno vsakomesečno samopregledovanje in udeleževanje slikanj znotraj preventivnega presejalnega programa Dora. Vanj je danes vključenih 38 odstotkov žensk iz ciljne populacije. Trenutno ga izvajajo na ljubljanskem onkološkem inštitutu, v mariborskem kliničnem centru in tamkajšnjem zdravstvenem domu ter trboveljski bolnišnici, v bližnji prihodnosti naj bi ga razširili še na sedem javnih zdravstvenih ustanov po državi. "Eden je Ptuj, pogovarjamo se tudi z Izolo, a trenutno je največja incidenca raka v Novi Gorici in tudi oni so tisti, s katerimi smo se začeli pogovarjati. Zadostiti bodo morali pogojem, ki smo jih opredelili, nato bodo vključeni," pojasnjuje vodja programa Maksimiljan Kadivec. Po novem konceptu, ki naj bi zaživel do leta 2018, bodo predvidoma v Doro vključeni javni zdravstveni zavodi, ki že imajo mamografe, v njihovi okolici pa živi vsaj 13.000 žensk, starih med 50 in 69 let, ki so zajete v program. Prav tako bodo morale ustanove izpolnjevali kadrovske, prostorske in stroge strokovne standarde. "Centri, ki bodo vključeni v Doro, bodo močno dvignili raven svojega delovanja zaradi prilagoditvam zahtevam programa. Ta višja kakovost bo veljala tudi za vse, kar se bo tam delalo zunaj Dore," je prepričan strokovni direktor ljubljanskega onkološkega inštituta Janez Žgajnar.

V slovenskem združenju Europa Donna ugotavljajo, da kljub vztrajnemu poudarjanju pomena preventive, marsikatera ženska prepozno obišče zdravnika. "Europa Donna o raku dojk osvešča praktično vse leto, a še vedno 50 odstotkov žensk prihaja prvič k zdravniku z lokalno boleznijo, pri polovici je bolezen že v bezgavkah ali celo metastatska," opozarja predsednica združenja Mojca Senčar.

Tudi zato Europa Donna v rožnatem oktobru pripravlja številne dejavnosti, s katerimi želi spomniti, da je rak dojk realnost, ki lahko prizadene vsakogar od nas. Na ljubljanski tržnici pri Mesarskem mostu in ob blagovnici Nama so tako že risali rožnate pentlje, rožnate pentlje bodo skupaj s promocijskim materialom vsak torek in četrtek delili na ljubljanskem onkološkem inštitutu ter ob tem še na različnih ostalih dogodkih, po vsej državi se bodo ta mesec zvrstili dobrodelni Teki za upanje. "Glavni dogodek bo 15. oktobra, na dan zdravih dojk, ko bomo v treh mestih, v Ljubljani, Novem mestu in Slovenski Bistrici, zaplesali na pesem Anje Rupel Lep je dan," je za naš radio povedala generalna sekretarka slovenske Europe Donne Tanja Španič. S projektom Lep je dan želijo v združenju poudariti, da je življenje čudovito, tudi če se spopadaš z boleznijo. "Tudi z boleznijo se da dobro in dolgo živeti, tudi, če se bolezen ponovi," poudarja Senčarjeva, ki je za svojo diagnozo izvedela pred 35 leti.

Slovenija, Svet
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...