Marjan BuničMarjan Bunič
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Študentje se vračajo v univerzitetna središča, ob tem dobrodošlice novincem

Slovenija | 01.10.2015, 00:30

Študentje se s prvim oktobrom vračajo v univerzitetna središča. Posebnih dobrodošlic bodo deležni bruci, ki vstopajo v novo obdobje v svojem življenju. Za uspešen študij se bodo tako mladi kot tudi profesorji in ostali zaposleni na fakultetah priporočili pri svetih mašah, ki se bodo zvrstile v prihodnjem mesecu.

Od danes naprej bodo spet polne predavalnice visokošolskih zavodov. A ob tem je treba spomniti, da število študentov vztrajno upada. Še v študijskem letu 2010/2011 jih je bilo vpisanih skoraj 92.000, v preteklem nekaj več kot 74.000. Razlog za to ni manjše zanimanje za študij, ampak predvsem manj številne generacije mladih.

Ena od oblik študija je izredni študij. Njegova značilnost je, da je plačljiv, čeprav gre program večinoma z roko v roki z rednim študijem. V Sloveniji izredno študira približno šestina vseh študentov, za letnik je treba plačati od 2.000 do tudi 6.000 evrov in več.

Mesečni stroški za študij pri nas znaša skoraj 600 evrov

Prav šolnine sodijo med največje stroške, ob tem pa še plačevanje izvedbe določenih programov, ki je vse pogostejše. Po ugotovitvah raziskave Evroštudent iz leta 2013 povprečni mesečni strošek za študij pri nas znaša 565 evrov. Stroški za nastanitev, prehrano in prevoz so takrat znašali 192 evrov na mesec, stroški, povezani neposredno s študijem, 98 evrov. V zadnjih letih so se mesečni stroški za študij zvišali za več kot sto evrov. Slabo polovico mesečnega stroška študentje krijejo sami, med drugim tudi s štipendijami. V lanskem študijskem letu so prejemali dobro četrtino od več kot 57 tisoč 300 štipendij, povprečna je znašala 151 evrov.

Interese študentov zastopajo študentske organizacije

Študentom, ki se znajdejo v finančni stiski, razne oblike pomoči nudijo študentske organizacije. Ob tem omenimo fundacijo študentski tolar, ki enkratno denarno pomoč običajno razpisuje dvakrat na leto, znotraj Študentske organizacije Univerze v Ljubljani pa deluje že skoraj deset let. Enkratno denarno pomoč ponuja tudi solidarnostni sklad Študentske organizacije Univerze v Mariboru. Študentska organizacija Univerze na Primorskem ima projekt študentski sklad. Vse te skupaj s krovno Študentsko organizacijo Slovenije tudi drugače zastopajo številne interese mladih, trudijo se biti njihov glas. V zadnjem času so bila v ospredju opozorila, povezana z bivanjsko problematiko študentov. Še posebej je pereča na primorski univerzi. "Naši študentski domovi dobijo 1.800 vlog, sprejmejo pa nekaj čez 800 študentov v dijaških domovih, zasebnih študentskih domovih in javnih. Od leta 2003, ko je bila ustanovljena Univerza na Primorskem, se pri nas ni gradilo kapacitet, namenjenih bivanju," je povedal predsednik tamkajšnje študentske organizacije Seit Demiri. Vrstijo se pozivi pristojnemu ministrstvu, naj rešitev te problematike vnese v zakon o visokem šolstvu in naj bo edino merilo za subvencionirano bivanje status študenta. Na tega so, poleg obveznosti, vezane številne ugodnosti, med njimi pravica do zdravstvenega zavarovanja, prehrane s študentskimi boni, subvencioniranega prevoza z javnimi prevoznimi sredstvi in opravljanje del prek študentskih servisov. Študent ima seveda tudi pravico do brezplačnega opravljanja izpitov.

Približno 19.000 brucev začenja novo obdobje v življenju

Vse omenjeno bo v prihajajočem študijskem letu nekaj novega za približno 19.000 brucev. Največ jih bo pozdravila ljubljanska univerza, sprejem zanje in njihove starše pripravlja jutri na Kongresnem trgu v prestolnici, kjer se bodo na stojnicah ob spremljajočem glasbenem programu predstavile fakultete in akademije. Mariborska univerza je v dneh pred začetkom novega študijskega leta pripravila uvajalni teden za bruce, saj jih je želela opremiti z vsemi potrebnimi podatki, da bodo lahko že prve tedne študijskega leta v največji meri posvetili študiju. Dobrodošlico vsem študentom, še posebej brucem, pripravlja tudi primorska univerza.

V oktobru svete maše za uspešen študij

Ob različnih prireditvah, ki so in še bodo zaznamovale začetek študijskega leta, bodo v večini škofijskih mest v oktobru tudi svete maše. V ljubljanski stolnici jo bo prihodnji torek zvečer daroval škof Anton Jamnik, v celjski dan pozneje škof Stanislav Lipovšek. V mariborski stolnici bo sveta maša ob začetku študijskega leta 14. oktobra, daroval jo bo nadškof Alojzij Cvikl, v novomeški dan pozneje, na praznik svete Terezije Avilske, bogoslužje pa bo vodil škof Andrej Glavan. Koprski škof Jurij Bizjak bo sveto mašo v koprski stolnici ob začetku študijskega leta daroval 20. oktobra zvečer.

Slovenija
Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...