Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Rok MihevcRok Mihevc
Papež na Kubi (foto: AFP)
Papež na Kubi

VIDEO: Papež Kubancem: V služenju se vidi veličina naroda

Svet | 20.09.2015, 16:50

Verniki na Kubi, ki so bili vrsto let preganjani, verjetno današnji dan doživljajo kot uresničenje najbolj drznih sanj. Dopoldne so se namreč v središču Havane, na Trgu revolucije, množično zbrali pri sveti maši, ki jo je skupaj s številnimi duhovniki, škofi in kardinali daroval papež Frančišek. Pri evharistični daritvi sta s pesmijo in dejavnim sodelovanjem prišla do izraza živahnost in smisel za lepoto tega srednjeameriškega naroda ter utirala pot novemu upanju.

Papež Frančišek je vsebino homilije oprl na evangeljski odlomek današnje nedelje, kjer Jezus spravi svoje učence v zadrego z vprašanjem, o čem so se pogovarjali. Razpravljali so namreč o tem, kdo med njimi je največji, najpomembnejši. Sveti oče je spomnil je, da podobno vprašanje tudi nas spremlja v različnih življenjskih obdobjih in da se Jezus, kot dober pedagog ne boji naših vprašanj; pozna skrivnosti src in nas je vedno pripravljen spremljati ter nam odpirati nova obzorja. Jezusovo obzorje se namreč vedno nanaša na vsakdanje življenje in nas usmerja v smisel v "okus po večnosti".

Papež Frančišek se je vrnil k vprašanju kdo je največji in z Jezusovimi besedami učencem, odgovoril, da kdor hoče biti velik, naj služi drugim in naj ne želi, da bi drugi služili njemu. Naše življenje je namreč pristno v konkretnem zavzemanju za blagor bližnjega, je dejal. Gre za ljubezen, ki postane vidna v dejanjih in odločitvah in se izraža v različnih nalogah, ki smo jih ljudje kot državljani poklicani opravljati.

Biti kristjan pomeni služiti dostojanstvu bratov, se zanj boriti in zanj živeti. Zato je kristjan vedno povabljen, da ob pogledu na najšibkejše postavi ob stran svoje potrebe, pričakovanja in željo po vsemogočnosti.

V skrb za blagor bližnjega iz ljubezni ne gre za hlapčevanje, je pojasnil papež. Ko služimo, gledamo človeku v obraz, se ga dotikamo, čutimo njegovo bližino in z njim v iskanju napredka sotrpimo. Služenje ni nikoli ideologija, ker ne služimo idejam, temveč ljudem, je dejal.

Ob koncu homilje je sveti oče Kubance označil za ljudstvo, ki ima rado praznovanja, prijateljstvo in vse, kar je lepo, ki hodi, poje in slavi; za narod, ki sicer ima rane, a zna kljub temu razširiti roke in hoditi z upanjem, kajti njegova poklicanost je resnična veličina. Povabil jih je, naj gojijo to poklicanost, naj poskrbijo za te Božje darove. Predvsem pa jih je povabil k zavzetosti v služenju svojim najšibkejšim bratom in sestram.

V nagovoru pred opoldansko molitvijo, ki je sledila, je papež Frančišek vse prisotne na Trgu revolucije v Havani spodbudil, naj bodo tesno povezani z Marijo, in naj po njenem zgledu, podprti z njeno priprošnjo stojijo ob križu svojih bratov in sester, z njimi sotrpijo in so pozorni na njihove potrebe, kot je to bila Marija na svatbi v Galilejski Kani.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Fotografija je simbolična (photo: Rok Mihevc) Fotografija je simbolična (photo: Rok Mihevc)

Premestitve duhovnikov v škofiji Novo mesto

V Škofiji Novo mesto so zaključili z imenovanji in osebnimi spremembami škofijskih duhovnikov, podatke so javno objavili na spletni strani škofije. Tudi duhovniki so že dobili dekrete, v ...

Praznovanja so se udeležili številni verniki (photo: Picasa) Praznovanja so se udeležili številni verniki (photo: Picasa)

Samo svetnik lahko tako prebudi eno mesto!

V središču jubileja, ki ga koprska škofija obhaja ob 1500 letnici prihoda Sv. Nazarija v Koper, je današnji praznik, saj 19. junija obhajamo njegov god. Nanj so se v stolni župniji, koprski ...

Monika Brilly (photo: Maja Morela) Monika Brilly (photo: Maja Morela)

Meliso v vodo za osvežitev

V tokratnih minutah za svetovanje smo se osredotočili na osvežilne pijače, ki jih lahko pripravimo doma. S tovrstnimi napitki sel lahko hladimo v prihajajočih vročih dneh. Gostja je bila Monika ...

Plinsko-parna enota (PPE-TOL) predstavlja največjo energetsko-okoljsko naložbo Energetike Ljubljana doslej. Omogočila bo 70-odstotno zmanjšanje uporabe premoga ter s tem pomemben korak v umikanju premoga iz Ljubljane in Slovenije. (photo: Energetika Ljubljana) Plinsko-parna enota (PPE-TOL) predstavlja največjo energetsko-okoljsko naložbo Energetike Ljubljana doslej. Omogočila bo 70-odstotno zmanjšanje uporabe premoga ter s tem pomemben korak v umikanju premoga iz Ljubljane in Slovenije. (photo: Energetika Ljubljana)

Slovenci odlični pri varčevanju z energijo

Agencija za energijo je objavila, da smo po začasnih podatkih v Sloveniji lani dosegli 2296 gigavatnih ur prihrankov energije pri končnih porabnikih, kar je bistveno več, kot je zahtevano. ...