Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec

Zore: Evrope ne ogrožajo begunci, ampak ona ogroža samo sebe

| 17.09.2015, 16:56 Rok Mihevc

Ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore je ob robu predstavitve prevoda okrožnice papeža Frančiška komentiral tudi begunsko krizo. Zavrnil je nekatere bojazni, da bi lahko begunci, ki so pretežno muslimani, ogrozili t. i. krščansko Evropo.

"Krščanska Evropa ogroža sama sebe in je ne ogrožajo muslimani," je dejal. Po njegovih besedah se Evropa krščanstva namreč že nekaj časa boji "kot hudič križa", zato tudi nima identitete. "In če bodo morda ljudje, ki prihajajo od tam, s svojo zelo jasno osebno identiteto pomagali nam k oživitvi naše osebne identitete, potem hvala bogu da so tukaj. Tako se bomo mi začeli zavedati, kdo v resnici smo, ampak ne proti njim, pač pa skupaj z njimi," je dejal.

Begunci so po oceni nadškofa dejstvo, ki je na naših mejah. Zanje je prva odgovorna država, ki ima vse vzvode ali pa jih bi vsaj morala imeti, da jih sprejme in zanje poskrbi, je dejal. Vsak od nas mora ob prihodu beguncev po besedah Zoreta premagati brezbrižnost, ki se pojavi, ko skušamo nek problem ignorirat, po drugi strani pa se je treba znebiti strahu. Dejstvo po njegovem je, da lahko morda v tej množici najdemo tudi nekatere, "ki niso begunci v pravem pomenu besede", ampak, "kdo izmed nas je za to, da se bo rešil" enega izmed njih, pripravljen pustiti umreti sto ljudi, se je vprašal.

Absolutno nesprejemljivo se mu tudi zdi, da bi vprašanje beguncev začeli zlorabljati za "nabiranje kakršnih koli točk". "To je pa pokvarjeno," je dodal.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.