Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič

Papež končal niz katehez o zakonski zvezi in družini

Cerkev po svetu | 16.09.2015, 11:57 Marta Jerebič

Papež je z današnjo splošno avdienco končal niz katehez o zakonski zvezi in družini. Smo namreč pred dvema pomembnima dogodkoma, ki sta povezana s tema dvema temama: svetovnim srečanjem družin v Filadelfiji in sinodo škofov v Rimu. Sveti oče je v zadnjih mesecih razmišljal o pomembnosti zaveze med moškim in žensko za prihodnost celotne človeške družine. V božjem načrtu imata zakonska zveza in družina ključno vlogo pri oblikovanju bolj človeškega političnega, ekonomskega in družbenega življenja. A ta vloga je v kritičnem položaju, saj je družba vse bolj podvržena tehnologiji in ekonomski kolonizaciji, ki etiko žrtvuje za dobiček.

Bog je že od začetka stvarstvo zaupal moškemu in ženski, zavezi med njima in torej družini, katere naloga je, da svet naredi domačega. »Družina je na začetku, temelj te svetovne kulture, ki nas rešuje številnih napadov, uničenj, kolonizacij, kot na primer denarja, ideologij, ki grozijo svetu. Družina je temelj, ki nas lahko obvaruje tega.«

Čeprav sta prva človeka zavrnila izvorni blagoslov, nismo ne prekleti ne prepuščeni samim sebi. Bog je človeku in njegovi ženi naredil suknji iz kože in ju oblekel. »To dejanje ljubezni pomeni, da tudi v bolečih posledicah našega greha, Bog ne želi da ostanemo goli in prepuščeni naši usodi grešnikov.« Ta obljuba velja za vse ljudi do konca sveta, je poudaril papež in dodal, da je Kristus, ki se je rodil iz žene, balzam za naše rane, stranpoti in grehe. Bog nas ljubi take, kot smo, in želi iti s tem projektom naprej. In ravno žena je tista, ki ima največ moči in nadaljuje delo na tem projektu. »Bog blagoslovi družine z vseh koncev sveta,« je na koncu že dejal papež.

Spregovoril pa je tudi o svojem potovanju na Kubo in v ZDA, na katerega se pripravlja z velikim upanjem. Poudaril je, da je glavni namen potovanja 8. svetovno srečanje družin v Filadelfiji, obiskal pa bo tudi sedež OZN, ki praznuje 70. obletnico.

»Z naklonjenostjo pozdravljam kubanski in ameriški narod, ki so se pod vodstvom svojih pastirjev na obisk pripravljali duhovno. Vse prosim, da me spremljate z molitvijo, prosite za luč in moč svetega Duha in posredovanje Svete Marije, Device Ljubezni iz Cobra kot zavetnice Kube in Brezmadežnega spočetja kot zavetnice ZDA.«

Papež se na deseto mednarodno potovanje odpravlja v soboto.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.