Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič

Papež začenja potovanje na Kubo in v ZDA

Cerkev po svetu | 19.09.2015, 00:30 Marta Jerebič

Papež Frančišek dopoldne začenja svoje 10. mednarodno potovanje, ki ga vodi na Kubo in v ZDA. Ob 22. uri po našem času ga pričakujejo na letališču v Havani. Tu bo med sprejemom imel tudi svoj prvi govor na kubanskih tleh. Jutri bo dan začel s sveto mašo, ki jo bo daroval na Trgu revolucije v Havani, popoldne bo obiskal predsednika Raula Castra, se nato v katedrali srečal s posvečenimi in zvečer pozdravil mlade.

V ponedeljek bo papež iz Havane odšel v Holguín. Tu bo na Trgu revolucije daroval sveto mašo, popoldne pa bo mesto blagoslovil s hriba Loma de la Cruz. Nato bo odpotoval v Santiago, kjer se bo srečal s kubanskimi škofi in v svetišču Device Ljubezni iz Cobra molil k istoimenski Mariji. Tu bo nato v torek daroval še sveto mašo, v katedrali Marije Vnebovzete pa se bo srečal z družinami.

Od Kube se bo Frančišek v torek poslovil malo po 12. uri in poletel proti Washingtonu. V sredo se bo dopoldne v Beli hiši srečal z ameriškim predsednikom Barackom Obamo, v katedrali svetega Mateja pa z ameriškimi škofi. Popoldne bo v narodnem svetišču Marijinega brezmadežnega spočetja za svetnika razglasil blaženega Junípera Serra.

V četrtek bo dopoldne najprej obiskal ameriški kongres. Sledil bo še obisk karitativnega centra župnije svetega Patrika in srečanje z brezdomci. Popoldne bo poletel proti New Yorku, kjer bo v petek najprej nastopil v Organizaciji združenih narodov, nato bo imel še govor na medverskem srečanju na točki nič. Popoldne sta v New Yorku na programu še obisk šole Naše Gospe, Kraljice angelov, in srečanje z otroki in priseljenimi družinami, zvečer pa sveta maša na newyorškem trgu Madison.

Predzadnji dan apostolskega potovanja, soboto, 26. september, bo sveti oče preživel v Filadelfiji, kjer se bo udeležil svetovnega srečanja družin. Sveto mašo bo v soboto daroval v katedrali svetih Petra in Pavla. Popoldne se bo srečal s latinskoameriškimi skupnostmi in drugimi priseljenci, zvečer pa se bo udeležil praznovanja družin in molitvenega bdenja.

V nedeljo se bo najprej srečal s škofi, ki gostijo svetovno srečanje družin, obiskal bo zapornike v neki prevzgojni ustanovi. Popoldne pa bo v filadelfijskem parku Franklin daroval sklepno sveto mašo osmega svetovnega srečanja družin. Organizacijski odbor, prostovoljce in dobrotnike dogodka bo papež Frančišek pozdravil na filadelfijskem mednarodnem letališču. Tu se bo tudi poslovil in ob 20.00 po krajevnem času poletel proti Rimu. Prihod na rimsko letališče Ciampino je predviden naslednji dan, 28. septembra, ob 10. uri dopoldne.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.