Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Tanja DominkoTanja Dominko
papež med Rimljani (foto: Radio Vatikan)
papež med Rimljani

Papež: Cerkev mora odpreti svoja vrata vsem!

Svet | 09.09.2015, 10:08 Marjana Debevec

Papež Frančišek je današnjo katehezo posvetil povezanosti med družino in krščansko skupnostjo. Po njegovih besedah gre za naravno vez, saj je Cerkev duhovna družina, družina pa je majhna Cerkev. Cerkve pa morajo imeti vedno odprta vrata, sicer se ne imenujejo cerkve, ampak muzeji.

Jezus se je rodil v družini, kjer je živel 30 let, potem pa je okrog sebe zbral skupnost – Cerkev. Jezusova Cerkev je po papeževih besedah gostoljubna družina in ne izključujoča sekta. V njej najdemo Petra in Janeza, pa tudi lačnega, žejnega, tujca, preganjanega, grešnico, farizeje in množice. Jezus se ne neha pogovarjati z vsemi, tudi s tistimi, ki ne pričakujejo več, da se bodo srečali z Bogom. „To je močna lekcija za Cerkev!“, je zatrdil Frančišek. Tudi danes naj bi bila Cerkev, če je res evangeljska, gostoljubna in odprta. In to se po papeževih besedah zgodi, če so družine, ki se z veseljem darujejo, domača oblika Cerkve. „Kako si želim, da bi družine preplavile župnije in bi bile skupnosti odprte vsem!“, je dejal sveti oče. Danes je to zavezništvo med družino in župnijo po papeževih besedah ključnega pomena. „Nasproti ideološkim, finančnim in političnim središčem moči, polagamo naše upanje v ta središča ljubezni, evangelizacije, bogata s človeško toplino in utemeljena na solidarnosti in vključenosti.“

Družine se včasih umaknejo iz župnije, ker pravijo, da tega dela niso sposobne, da imajo dovolj svojih problemov, ali pa da nimajo časa. Vse to je po papeževih besedah res. Vendar nihče brez Božje milosti ni sposoben tega dela. Gospod nikoli ne pride v družino, ne da bi naredil kakšen čudež, je poudaril papež Frančišek. Vendar pa mora tudi krščanska skupnost narediti svoj del: ne sme biti preveč ukazovalna in gledati vse skozi uporabnost. Spodbujati mora medosebni dialog in spoštovanje do vsakega. „Vsi se moramo zavedati, da krščansko vero živimo na odprtem polju življenja, ki ga delimo z vsemi. Družina in župnija pa morata ustvariti čudež bolj občestvenega življenja za celotno družbo“, je še poudaril sveti oče.

Svet, Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...