Nadškof Fisichella: Usmiljenje izkusiti z lastnimi rokami in očmi.

Cerkev po svetu | 06.09.2015, 07:00 Marta Jerebič

Po besedah predsednika Papeškega sveta za novo evangelizacijo, nadškofa Rina Fisichelle, je cilj svetega leta usmiljenja, da bi vsakdo usmiljenje neposredno izkusil, z lastnimi rokami in lastnimi očmi. Nadškof je v pogovoru za Radio Vatikan komentiral pismo, ki ga je o svetem letu nanj naslovil papež.

Papež si želi, da postane sveto leto izkušnja bližine Očeta in njegove nežnosti. To je ključ do celotnega pisma, ki ga je naslovil na predsednika papeškega sveta za novo evangelizacijo. »S to željo papež izraža, da hoče da bi vsakdo usmiljenje neposredno izkusil, z lastnimi rokami in lastnimi očmi. To je izkušnja Božje bližine, ljubezni in odpuščanja,« je povedal nadškof Fisichella in o odpustkih dejal: »Papež Frančišek postavlja odpustek v središče tega usmiljenja in velike Božje ljubezni, ki jemlje nase posledice naše krivde. Kaže nam, kako moramo živeti iz te izkušnje in prenašati odrešenje naših grehov v svoj vsakdanjik. Nikoli ne smemo pozabiti, da smemo brez strahu prositi za Božje odpuščanje, ker se Bog nikoli ne oddalji od nas.«

Papež v svojem pismu misli tudi na tiste, ki ne morejo sami priti na kraje praznovanja, tako na ostarele, bolnike in zapornike. Tudi ti so lahko po molitvi deležni posebne milosti svetega leta. »Frančišek jim kaže, da lahko s svetimi vrati odpahnejo tudi zapahe svojih celic in jih naredijo za izkušnjo prostega izhoda, spreobrnjenja, prenove. To pismo nam pomaga, da razmišljamo, zavihamo rokave in se popolnoma spustimo na to pot svetega leta,« je še dejal nadškof Fisichella.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež