Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Rok MihevcRok Mihevc

V Mariboru s prvim septembrom osnovna šola montessori

Slovenija | 22.08.2015, 12:00

Bliža se začetek novega šolskega leta. V Zavodu Antona Martina Slomška v Mariboru ga že nestrpno čakajo, saj bo tam svoja vrata prvič odprla osnovna šola montessori. Sprejela bo 19 učencev.

V Zavodu Antona Martina Slomška v Mariboru trenutno delujejo škofijska gimnazija, dijaški dom, montessori vrtec ter glasbena in baletna šola. Kot je v oddaji Spoznanje več, predsodek manj povedal strokovni direktor zavoda dr. Ivan Štuhec, so o odprtju osnovne šole razmišljali že dalj časa. "Postopek smo sprožili lansko jesen in začeli s pripravami. Če takrat ne bi začeli, s prvim septembrom osnovna šola ne bi mogla odpreti vrat."

Odločili so se za osnovno šolo po principih montessori pedagogike, do zdaj je bila takšna le v Ljubljani. Ker montessori pedagogika zahteva svojo dinamiko in okvir, bi bilo za začetek idealno, tako dr. Štuhec, da bi bilo v osnovno šolo vpisanih do 16 otrok, a se to ni zgodilo. "Vpisanih imamo 19 učencev. To je zgornja meja, ki smo jo sprejeli z malo stisnjenimi zobmi. Zanimanje staršev, ki imajo otroke v našem montessori vrtcu, je bilo veliko, zato smo s težkim srcem kogarkoli odklonili."

Kljub velikem zanimanju želijo tudi v prihodnje ostati pri konceptu, ki so si ga zamislili - prednost bodo imeli otroci, ki so bili v montessori vrtcu. "Ta koncept bo vsako leto dopuščal vpis od 10 do 15, 16 otrok. Tu namreč ne gre za razred, ampak za skupine, v katerih so hkrati otroci treh starostnih obdobij,2 je pojasnil dr. Štuhec. Kot je še dodal, je to tudi smiselno v okoliščinah, v katerih zavod deluje, in v položaju, v katerem je mariborska nadškofija.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Fotografija je simbolična (photo: Rok Mihevc) Fotografija je simbolična (photo: Rok Mihevc)

Premestitve duhovnikov v škofiji Novo mesto

V Škofiji Novo mesto so zaključili z imenovanji in osebnimi spremembami škofijskih duhovnikov, podatke so javno objavili na spletni strani škofije. Tudi duhovniki so že dobili dekrete, v ...

Praznovanja so se udeležili številni verniki (photo: Picasa) Praznovanja so se udeležili številni verniki (photo: Picasa)

Samo svetnik lahko tako prebudi eno mesto!

V središču jubileja, ki ga koprska škofija obhaja ob 1500 letnici prihoda Sv. Nazarija v Koper, je današnji praznik, saj 19. junija obhajamo njegov god. Nanj so se v stolni župniji, koprski ...

Monika Brilly (photo: Maja Morela) Monika Brilly (photo: Maja Morela)

Meliso v vodo za osvežitev

V tokratnih minutah za svetovanje smo se osredotočili na osvežilne pijače, ki jih lahko pripravimo doma. S tovrstnimi napitki sel lahko hladimo v prihajajočih vročih dneh. Gostja je bila Monika ...

Plinsko-parna enota (PPE-TOL) predstavlja največjo energetsko-okoljsko naložbo Energetike Ljubljana doslej. Omogočila bo 70-odstotno zmanjšanje uporabe premoga ter s tem pomemben korak v umikanju premoga iz Ljubljane in Slovenije. (photo: Energetika Ljubljana) Plinsko-parna enota (PPE-TOL) predstavlja največjo energetsko-okoljsko naložbo Energetike Ljubljana doslej. Omogočila bo 70-odstotno zmanjšanje uporabe premoga ter s tem pomemben korak v umikanju premoga iz Ljubljane in Slovenije. (photo: Energetika Ljubljana)

Slovenci odlični pri varčevanju z energijo

Agencija za energijo je objavila, da smo po začasnih podatkih v Sloveniji lani dosegli 2296 gigavatnih ur prihrankov energije pri končnih porabnikih, kar je bistveno več, kot je zahtevano. ...