Damijana Medved
Matej Kržišnik
Marcel Krek

V Mariboru s prvim septembrom osnovna šola montessori

22.08.2015, 12:00

Bliža se začetek novega šolskega leta. V Zavodu Antona Martina Slomška v Mariboru ga že nestrpno čakajo, saj bo tam svoja vrata prvič odprla osnovna šola montessori. Sprejela bo 19 učencev.

V Zavodu Antona Martina Slomška v Mariboru trenutno delujejo škofijska gimnazija, dijaški dom, montessori vrtec ter glasbena in baletna šola. Kot je v oddaji Spoznanje več, predsodek manj povedal strokovni direktor zavoda dr. Ivan Štuhec, so o odprtju osnovne šole razmišljali že dalj časa. "Postopek smo sprožili lansko jesen in začeli s pripravami. Če takrat ne bi začeli, s prvim septembrom osnovna šola ne bi mogla odpreti vrat."

Odločili so se za osnovno šolo po principih montessori pedagogike, do zdaj je bila takšna le v Ljubljani. Ker montessori pedagogika zahteva svojo dinamiko in okvir, bi bilo za začetek idealno, tako dr. Štuhec, da bi bilo v osnovno šolo vpisanih do 16 otrok, a se to ni zgodilo. "Vpisanih imamo 19 učencev. To je zgornja meja, ki smo jo sprejeli z malo stisnjenimi zobmi. Zanimanje staršev, ki imajo otroke v našem montessori vrtcu, je bilo veliko, zato smo s težkim srcem kogarkoli odklonili."

Kljub velikem zanimanju želijo tudi v prihodnje ostati pri konceptu, ki so si ga zamislili - prednost bodo imeli otroci, ki so bili v montessori vrtcu. "Ta koncept bo vsako leto dopuščal vpis od 10 do 15, 16 otrok. Tu namreč ne gre za razred, ampak za skupine, v katerih so hkrati otroci treh starostnih obdobij,2 je pojasnil dr. Štuhec. Kot je še dodal, je to tudi smiselno v okoliščinah, v katerih zavod deluje, in v položaju, v katerem je mariborska nadškofija.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija , Cerkev na Slovenskem

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Nekdanji minister Ingo Pasch (photo: Rok Mihevc) Nekdanji minister Ingo Pasch (photo: Rok Mihevc)

Umrl minister v prvi vladi Ingo Paš

V 81. letu starosti je umrl Ingo Paš, minister v prvi vladi v samostojni Sloveniji, so sporočili iz družinskega kroga. Bil je odvetnik, sodni tolmač, ustanovitelj in dolgoletni predsednik Zbornice ...

Papež v Grčiji (photo: Divisione Produzione Fotografica) Papež v Grčiji (photo: Divisione Produzione Fotografica)

Odmikanje od demokracije v Evropi

Papež Frančišek svoje 35. mednarodno potovanje nadaljuje v Grčiji. V Atenah, zibelki demokracije, je izrazil zaskrbljenost zaradi odmikanja od demokracije v Evropi. Evropske voditelje je pozval, ...