Marjan BuničMarjan Bunič
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

VIDEO: Papež: molitev je izraz naše ljubezni do Boga

Svet | 26.08.2015, 10:32 Marjana Debevec

Na Trgu sv. Petra je dopoldne potekala stota kateheza papeža Frančiška. Spomnimo, da jih vse od 10. decembra lani pripravlja na temo družine. Avgusta pa je začel kratek cikel treh razsežnosti družine in sicer. V preteklih dveh katehezah je že spregovoril o pomenu praznovanja in dela, danes pa jo je posvetil molitvi.

Kristjani pogosto pravimo, da bi radi več molili, vendar za molitev ne najdemo časa. Človek namreč tudi nezavedno hrepeni po molitvi, saj brez ne najde miru, je poudaril papež. Da bi našli čas za molitev, pa je potrebna ljubezen do Boga. Dobro je, da v Boga verujemo z vsem srcem, da mu zaupamo v težavah in se zahvaljujemo, je poudaril papež, a dodal: „Toda, ali imamo Gospoda vsaj malo radi? Ali nas Božja misel gane, osupne, razneži?“.

Ljubi Boga z vsem srcem, z vso dušo in z vsemi močmi, pravi zapoved, ki po papeževih besedah nekako povzema molitev. „Šele ko bo Bog ljubezen vseh naših ljubezni, se bo v polnosti izvršil pomen teh besed. Čutili se bomo srečne, pa tudi malo zmedene, ker On misli na nas, predvsem pa nas ljubi“, je poudaril Frančišek. Srce, v katerem živi ljubezen do Boga, oblikuje molitev tudi brez besed. Spomnil je na matere, ki svoje otroke vabijo, naj pošljejo poljubček Jezusu ali Mariji. „Takrat otroško srce postane kraj molitve“, je dejal sveti oče. Sveti Duh nam potem daruje v srca dar, da smo sposobni izreči Bogu Abba - Oče. Šele takrat se celotno družinsko življenje znajde v naročju Božje ljubezni in spontano išče čas za molitev.

Družina ima danes vedno premalo časa, v 24 ur stlačijo celo 48 ur. Ne vem, kako jim to uspeva, vendar so mame in očetje, ki bi za to lahko dobili Nobelovo nagrado, je dejal papež. „Duh molitve Bogu vrne njegov čas, izstopi iz obsedenosti z mislijo, da nam vedno primanjkuje časa in znova najde mir v potrebnih stvareh ter odkrije veselje v nepričakovanih darovih.“ Družine je papež še povabil, naj vsak preberejo kakšen odlomek iz evangelija, saj je to hrana za naša srca. V molitvi smo tako v lepih, kot tudi težkih trenutkih zaupani drug drugemu, saj vsakega od nas varuje Božja ljubezen, je svoj nagovor sklenil papež Frančišek.

Ob sklepu splošne avdience je papež še spomnil, da bo 1. septembra svetovni dan molitve za ohranjanje stvarstva. V povezanosti s pravoslavnimi in vsemi ljudmi dobre volje želimo namreč tudi katoličani dati svoj prispevek za premagovanje ekološke krize. Po vsem svetu bo ta dan več molitvenih dogodkov, papež Frančišek pa se bo ob 17. uri s škofi, duhovniki in laiki iz rimske kurije udeležil bogoslužja Božje besede v baziliki sv. Petra. K molitvi je povabil tudi vse romarje.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...