Maja MorelaMaja Morela
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Tone GorjupTone Gorjup
doc. dr. Janez Rifel, spec. družinske medicine (foto: ARO)
doc. dr. Janez Rifel, spec. družinske medicine

Ljudje kar pozabijo na vnos tekočin

| 08.07.2015, 15:28 Blaž Lesnik

V tokratni kontaktni zdravstveni oddaji smo gostili specialista družinske medicine dr. Janeza Rifla, ki dela v Splošni ambulanti Komenda, v Domu starejših sv. Martina v Bohinju, predava na Medicinski fakulteti v Ljubljani in dežura v Zdravstvenem domu Kamnik. Govorili smo o pomenu vnosa tekočin, o izogibanju soncu in dermatoloških težavah.

Čeprav smo že globoko zakorakali v vroče poletje, nas to z visokimi temperaturami vedno znova nekako preseneti. Ljudje po izkušnjah dr. Rifla pozabijo na vnos tekočin, na počitek, mirovanje. Pri visokih temperaturah je pitje (predvsem vode) zelo pomembno. Ne samo pri starejših (npr. nad 80 let), zelo pozorni morajo biti tudi kronični ali akutni bolniki. Hitro namreč lahko pride do blažje ali celo hujše dehidracije. 

KOŽA IMA SPOMIN
Da je sonce poleti najbolj nevarno, danes ni več dvoma. Pomembno je, koliko smo se v svojem življenju izpostavljali soncu. Starejše osebe, ki so pred tridesetimi ali štiridesitimi leti npr. grabile seno in so pri tem dobile opekline (nekoč so jih zdravili kar z jogurtom), danes prihajajo po pomoč in morajo redno obiskovati dermatologa zaradi poškodb na koži (glava, obraz, roke, hrbet). Koža ima spomin in zelo pomembno je, koliko smo se vsako leto izpostavljali soncu.

KOŽNI RAK
Z izpostavljanjem soncu pa je povezan tudi pojav kožnega raka, ki je v porastu. Za kožni rak je sicer značilno, da je zelo visoko ozdravljiv. Potrebno pa ga je pravočasno opaziti. "Težava je pri bolj nevarnih oblikah kožnega raka, če ga prepozno opazimo oziroma zdravimo. Pri malignem melanomu, ki je ena od nevarnejših oblik kožnega raka, se metastaze dokaj hitro razširijo drugje po telesu (npr. možgani, pljuča, jetra). Takrat je prognoza zdravljenja bistveno slabša", pravi dr. Janez Rifel. 

NA KAJ MORAMO BITI POZORNI?
Maligni melanom na začetku izgleda kot nenevarno kožno (materino) znamenje. Zdravniški pregled je nujen, če opazimo spremembe: ko se znamenje veča, če postaja izbočeno, nesimetrično, drugačne barve in ima neravne robove. Pri teh spremembah je potrebno nujno čimprej k zdravniku. V osrednji Sloveniji je sistem hitrih pregledov dobro urejen: tudi če gre za sum na rakaste spremebe, je lahko oseba že naslednji dan pregladana na dermatološki kliniki in tako ni treba čakati tedne in mesece, da bi prišli do strokovne obdelave.

Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...