Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Varnostni svet OZN (foto: Wikimedia Commons)
Varnostni svet OZN

Rusija proti preiskavi sestrelitve malezijskega letala nad Ukrajino

Svet | 30.07.2015, 17:35

Rusija je v Varnostnem svetu Združenih narodov vložila veto na predlog resolucije o ustanovitvi mednarodnega kazenskega sodišča, ki bi preganjalo odgovorne za sestrelitev malezijskega potniškega letala nad Ukrajino pred letom dni. Rusija je prepričana, da to ni vprašanje mednarodnega miru in varnosti, zato po besedah njene diplomacije za takšno sodišče ni nobene osnove.

Malezijsko letalo, ki je bilo na poti iz Amsterdama v Kuala Lumpur, je bilo julija lani sestreljeno nad vzhodno Ukrajino, ki je območje spopadov med ukrajinskimi silami in proruskimi uporniki. Umrlo je vseh 298 ljudi na krovu, večina je bila Nizozemcev. Še vedno ni jasno, kdo je odgovoren za tragedijo. Kijev in Moskva krivdo valita drug na drugega, strokovnjaki domnevajo, da je letalo sestrelila v Rusiji izdelana raketa.

Resolucijo, ki bi omogočila sojenje odgovornim za tragedijo na sodišču Združenih narodov, so pripravile Avstralija, Belgija, Malezija, Nizozemska in Ukrajina. Rusija meni, da mednarodno sodišče ne bi bilo nepristransko. "Ali bi se ta preiskava lahko uprla agresivnemu ozadju medijske propagande," se je vprašal ruski veleposlanik v Varnostnem svetu. Vendar njegova država ni bila edina, ki dokumenta ni podprla. Na njeno stran so se postavile Angola, Venezuela in Kitajska, ki so se vzdržale. Za je tako glasovalo 11 od 15 članic Varnostnega sveta. "Osnutek resolucije ni sprejet, saj je proti njemu glasovala stalna članica Varnostnega sveta," je sporočil predsedujoči temu organu Združenih narodov, veleposlanik Nove Zelandije. Malezija neenotnost in neuspeh obžaluje.

"Namesto da bi poslali sporočilo, ki bi pozvalo k pravičnosti in odgovornosti, storilcem tega gnusnega dejanja sporočamo, da se lahko izognejo kazni. Prav tako smo ogrozili varnost civilnega letalstva nad konfliktnimi območji v prihodnje," je prepričan malezijski minister za promet.

Svet
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.