Blaž LesnikBlaž Lesnik
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović

Omizje za manjšinska vprašanja

| 18.07.2015, 09:27 Matjaž Merljak

V Pretorski palači v Kopru je v petek, 17. julija 2015, potekalo zasedanje posebnega omizja za manjšinska vprašanja. Skupaj z deželnim odbornikom Giannijem Torrentijem iz Furlanije- Julijske krajine mu je sopredsedoval minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc.

Kot so sporočili iz Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu USZS, je minister Žmavc poudaril izjemno zadovoljstvo glede usklajenosti vsebin prve seje tega omizja.

Izražena je bila podpora projektom čezmejnega sodelovanja, v katere sta vključeni slovenska narodna manjšina in italijanska narodna skupnost. Ti programi so osnova za pripravo projektov JEZIKLINGUA 2, Čezmejni projekt Območje mejne reke Idrije, projekti mejne reke Soče (Poti miru,…), Projekt KEPASS…

Omizje bo podprlo vse programe, ki povezujejo obe narodni skupnosti in krepijo skupni kulturno gospodarski prostor, razvijajo čezmejno regijsko povezovanje ter oblikujejo skupno okolje, ki omogoča razvoj lokalnega podjetništva in novih storitev.

Omizje spodbuja sodelovanje med kulturnimi organizacijami – čezmejne razstave in festivali, izmenjave med gledališči, mrežo med muzeji, zgodovinskimi mesti in kreativno industrijo, muzejske zbirke, skupne projekte čezmejne televizije ter podpira idejo o enotni koordinacijski točki za povezovanje akterjev jezikovnega načrtovanja.

Sopredsedujoča Žmavc in Torrentti sta se dogovorila, da se bo sodelovanje okrepilo in ohranilo delovne stike v obliki manjših delovnih skupin.

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...