Maja MorelaMaja Morela
Marko ZupanMarko Zupan
Marcel KrekMarcel Krek
Slovenski park pri Hamiltonu (foto: Vestnik slo. župnije v Hamiltonu)
Slovenski park pri Hamiltonu

Slovenski dan 2015 v Slovenskem parku

| 09.07.2015, 13:25 Matjaž Merljak

Tudi letos so naši rojaki v Ontariju v Kanadi pripravili praznovanje ob dnevu državnosti. T. i. Slovenski dan je bil letos šestindvajseti in je potekal v Slovenskem parku. Praznovanje se je začelo s sveto mašo in nadaljevalo z bogatim kulturnim programom. Poročilo povzemamo po Vestniku slovenske župnije v Hamiltonu.

Praznovanje Slovenskega dneva 2015 smo na zadnjem srečanju koordinacije, v začetku aprila letos, prestavili na soboto (27. junija 2015) v upanju, da se bodo ljudje lažje zadržali tudi v večernem času, ker naslednji dan ni potrebno iti na delo.

Za začetek praznovanja smo se zbrali pri slovesni maši v dvorani, ker vreme ni dopuščalo, da bi bili zunaj pri kapelici. Pri maši so sodelovali z branjem in prinašanjem darov predsedniki in predstavniki društev.

Pesmi je naprej vodil župnijski mešani pevski zbor, Carl Vegelj pa je spremljal na orgle. Po maši sva se duhovnika in štirje ministranti zvrstili v procesijio, ki smo jo imeli pri dveh oltarjih, kar v dvorani, saj je zunaj padal dež. Po maši so dvorano hitro preuredili za kosilo.

Po sveti maši na Slovenskem dnevu
Po sveti maši na Slovenskem dnevu © Vestnik slo. župnije v Hamiltonu

Malo pred tretjo uro smo začeli s kulturnim programom, ki ga je vodila ga. Magdalena Razpotnik. Letos smo imeli kar lepo število nastopajočih, od plesnih skupin, skeča do petja in recitacij. Zgodovinsko pa društvo je predstavilo na panoju v slikah tri teme: Prijatelji, Hrana, Tradicija povezuje generacije in Družina.

Kanadsko in slovensko himno so zapeli pevci Slovenskega Parka, nato je podpredsednik društva Slovenski park, g. Boris Grdadolnik, pozdravil vse navzoče, za njim je pozdravila tudi ga. Magdalena, kot predsednica S.K.O.N. Naslednja na programu je bila plesna skupina Mladi Glas-Planika pod vodstvom ga. Nancy Kajin. Za njimi sta spregovorila župan okrožja Puslinc, g. Dennis Lever in slovenski veleposlanik v Ottawi dr. Marjan Cencen. Svojo točko so predstavili učenci Slovenske šole pri društvu Sava pod vodstvom ga. Magdalene (Pastir - Dejan, recitacija Moj Dom, Zdravica, Najboljše vince za otroke).

Zaplesali so tudi mladi folkoristi
Zaplesali so tudi mladi folkoristi © Vestnik slo. župnije v Hamiltonu

Sledila je podelitev S.K.O.N. odlikovanja, ki ga je prejel g. Drago Gačnik. Frank in Erik Švelc iz Londona sta, pod vodstvom njune mame Erike Skočir-Švelc, v duetu zapela nekaj otroških pesmi Lisička je prav zvita zver, Naša mačka, Kuža pazi, Huda mravljica) . Pevski zbor slovenskega parka je pod vodstvom g. Ivana Cimermančiča in ob spremljavi harmonike (igral je Janez Založnik) zapel nekaj narodnih (Na vinski trti, Sončna Dolenjska, Prijatelji vsi bodimo). Naslednja točka je bil nastop folklorne skupine Venec, ki so, pod vodstvom g. Davida Antolina, zaplesali, v novih narodnih nošah, plese iz Zgornje Savinjske doline. Ga. Magda je po plesu predstavila predsednike sodelujočih društev in jim izročila plakete za sodelovanje na Slovenskem dnevu.

Za tem sta ga. Magda in Boris Grdadolnik predala slovensko zastavo društvu Bled-Planica 13, gostitelju 27. Slovenskega dneva 2016. Društvo Bled je zastopala letošnja nova predsednica ga. Daniela Pavlich. Naslednja točka je bil nastop Matjaža Mramorja, ki je na diatonično harmoniko zaigral dve pesmi: Ta sosedov Francelj in Mi ga spet žingamo. Moški pevski zbor Bled je pod vodstvom g. Edija Kodarina zapel: Ko so fantje proti vasi šli, Nazaj v rodni kraj in Moj deklič.

Vsako leto nastopa tudi dramska skupina Lipa Park pod vodstvom ga. Francke Seljak, tokrat s predstavo »Moja žena«. Za zaključek sta zapela še naša pevska zbora pod vodstvom g. Draga Gačnika. Mešani zbor je zapel tri pesmi: Meglica (v priredbi Marka Bajuka), Kje so tiste stezice (Harm. Jože Leskovar) in Nmau čriz jizaro (Harm. J. Leskovar), moški zbor Majolka pa je zapel tri pesmi: Planinska (Anton Foerster), Tam na vrtu (R. Gobec) in Majolka, bod' pozdravljena (Harm. France Cigan).

Priznanje je prejel tudi župnik Gačnik
Priznanje je prejel tudi župnik Gačnik © Vestnik slo. župnije v Hamiltonu

Ga. Magda je zaključila program z besedami: »Odlično ste nam zaključili letošnji Slovenski Dan.« Otroška Olimpijada je odpadla, je pa ansambel Brajda prepeval in zabaval z lepimi melodijami.

Vir: Vestnik slovenske župnije v Hamiltonu

Kolaž nastopajočih na Slovenskem dnevu
Kolaž nastopajočih na Slovenskem dnevu © Vestnik slo. župnije v Hamiltonu

Veselje do življenja je preplavilo ulice Kopra (photo: Robert Hlede) Veselje do življenja je preplavilo ulice Kopra (photo: Robert Hlede)

Urša Cankar Soares: Tega nismo pričakovali... #foto

Število udeležencev prvega Pohoda za življenje v Kopru je preseglo vsa pričakovanja. Na slavljenju življenja se je namreč zbralo kar tisoč ljudi vseh starosti, veliko mladih, starih staršev in ...

Vojaki priromali pred baziliko Marije Pomagaj (photo: marija.si) Vojaki priromali pred baziliko Marije Pomagaj (photo: marija.si)

O čem so se vojaki pogovarjali na poti na Brezje?

K Mariji Pomagaj na Brezje vsako leto priromajo pripadniki in pripadnice Slovenske vojske. Za dan romanja izberejo nedeljo ob jubileju ustanovitve Vojaškega vikariata, ki je 21. septembra 2000. ...

Martin Vuk pred plakatom, ki vabi na Pohod za življenje (photo: Martin Vuk) Martin Vuk pred plakatom, ki vabi na Pohod za življenje (photo: Martin Vuk)

V Kopru danes prvič Pohod za življenje

Letos prvi tudi v Kopru pripravljajo Pohod za življenje, ki bo potekal pod geslom: Vsak nerojeni otrok je človek! Začel se bo danes ob 11. uri pred Taverno. Pogovarjali smo se s koordinatorjem ...

Ana in Andrej Mrak ter s. Meta Potočnik (photo: osebni arhiv) Ana in Andrej Mrak ter s. Meta Potočnik (photo: osebni arhiv)

Peter in Ana: Sva malce drugačna od drugih

Ob začetku novega šolskega leta so v pritličju Škofijske klasične gimnazije v Ljubljani postavili na ogled razstavo fotografij lesenih izdelkov Andreja Mraka »Delo in srce za dušo in dom«. Andrej ...

Pristno veselje je radost, ki se zaveda resnosti življenja.  (photo: PixaBay) Pristno veselje je radost, ki se zaveda resnosti življenja.  (photo: PixaBay)

Pristno veselje za smiselno življenje

Kaj je v življenju najvažnejše? To je eno od osrednjih izhodišč v sklopu rednih oddaj s prof. dr. Jožetom Ramovšem za boljše sožitje med nami. V zadnjem septembrskem torkovem srečanju smo govorili ...