Blaž Lesnik
Andrej Novljan
Silvestra Sadar

Prazničen teden za klarise

11.08.2015, 12:54 Petra Stopar

Bojevitost za ohranitev najvišjega uboštva in ljubezen do Križanega – to sta vrlini, ki ju pri sv. Klari Asiški, katere god smo objajali v torek, občuduje klarisa s. Marija Jožefina iz samostana v Dolnicah. Zgledu sv. Klare, ki je red ubogih sester ustanovila skupaj s sv. Frančiškom Asiškim, tudi 762 let po njeni smrti in 760 letih svetništva sledijo klarise v Sloveniji – v Nazarjah, Dolnicah in v Turnišču.

Cerkev sv. Klaro in njen red zelo ceni že vse od njene kanonizacije leta 1255. Kot hči iz bogate plemiške družine se je pri osemnajstih letih po Frančiškovem zgledu odpovedala bogastvu in svetnemu blišču ter se povsem posvetila Bogu. Kmalu so se ji pridružile mlajša sestra Neža in druge prijateljice in nastala je redovna skupnost. Klara in njene sestre so živele v strogi klavzuri in skritosti preprosto molitveno življenje v najvišjem uboštvu ter sestrski ljubezni in edinosti.

Svetnica še vedno navdihuje svoje naslednice, med katerimi je tudi vikarja iz samostana v Dolnicah, s. Marija Jožefina. Za naš radio je povedala, da vzor sv. Klare tudi po osmih stoletjih žari kot jasen odsev večne luči: »Nagovarja med predvsem s svojo veliko ljubeznijo do Kristusa, s svojo zazrtostjo vanj, ki je Božji Sin, pa si je zaradi našega zveličanja privzel telo iz Device Marije, za nas živel ubog in nas s svojim trpljenjem na križu odrešil. Sv. Klara ga je hotela posnemati v skrajnem uboštvu in zato si je tudi izbojevala potrditev Vodila od papeža Inocenca IV.«

Svetnica po njenih besedah nagovarja tudi s tem, da je mogla in da še vedno po svojih sestrah klarisah pričuje za bogastvo uboštva, ki nas notranje osvobaja in nam daje srečo in veselje, ki ni od tega sveta. »Kadar vam bo težko, se spomnite, da smo tudi za vas dneve in noči pred Najsvetejšim in prinašamo Gospodu vaše stiske in trpljenje, veselje in bolečine,« je povedala s. Marija Jožefina.

Medtem ko je bilo ob letu posvečenega življenja, Klarinem godu in 15. obletnici prihoda klaris v Dolnice že v soboto slovesno v samostanu v Nazarjah, so klarise v Turnišču praznovale v torek, kjer je sveto mašo daroval murskosoboški škof Peter Štumpf.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Sveta maša (photo: Cathopic) Sveta maša (photo: Cathopic)

K maši preko spleta ali v cerkev?

Vodja urada za liturgijo kardinal Robert Sarah je v pismu predsednikom škofovskim konferenc zapisal, da prenos svete maše ne more nadomestiti fizične navzočnosti v cerkvi. Kjer zdravstvene razmere ...

Paradižnikova mezga (photo: Pixabay) Paradižnikova mezga (photo: Pixabay)

Sestra Nikolina: Pripravimo paradižnikovo mezgo

Testenine, golaž, pica ... paradižnikovo mezgo potrebujemo na (skoraj) vsakem koraku. Če vam je paradižnik dobro oborodil, si jo lahko pripravite sami. Domačo in brez umetnih konzervansov. Sestra ...