Marjan BuničMarjan Bunič
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Kardinal Rode: Preprosta zvestoba v navadnih opravilih je pot do svetosti

Cerkev na Slovenskem | 08.08.2015, 19:18 Petra Stopar

V samostanu sester klaris v Nazarjah je bilo ob priložnosti leta posvečenega življenja, ob 760. obletnici svetništva sv. Klare Asiške ter ob 15. obletnici klaris v Dolnicah slavje s sveto mašo, ki jo je ob somaševanju škofov in duhovnikov daroval kardinal Franc Rode. Med drugim je opozoril, da so bila v Klarinem sicer vsakdanjem življenju zgolj štiri izredna dejanja.

Ob kardinalu Rodetu so bili med drugim tudi nadškofa Alojzij Cvikl in Stanislav Zore, škofa Stanislav Lipovšek in Peter Štumpf, minoritski provincial p. Milan Kos, bratje frančiškani ter drugi redovniki in redovnice.

Po besedah kardinala nas štirje izredni trenutki v 41 let dolgem življenju sv. Klare učijo o vrednosti vsakdanjih „preprostih in ponižnih dejanj“. „Z vsem tem se je Klara bolj kot s tistimi izrednimi trenutki posvečevala,“ je dejal. Sklenil pa, da je ponižna in preprosta zvestoba v naših najbolj navadnih opravilih pot do svetosti, kot je bila v življenju sv. Klare.

Opatinja samostana mati Katarina Ambrož je izrekla iskreno zahvalo vsem, ki so sodelovali pri slovesnosti, posebej kardinalu Rodetu, ki je klarise pred 15 leti povabil v ljubljansko nadškofijo, natančneje v Dolnice, z besedami, da „morajo čebelice rojiti“.

Sledila je akademija in predstavitev knjige avtorice Daniele Gatti z naslovom Dvoje sanj Marije Kozina. Opisuje življenje ene izmed treh klaris, ki so pred slabimi štirimi desetletji prišle v Nazarje. Praznovanje so v Nazarjah sklenili s petimi litanijami Matere Božje in blagoslovom z Najsvetejšim.

Pri sv. maši v Nazarjah; foto: pIR
Pri sv. maši v Nazarjah; foto: pIR © p. Ivan Rampre

Celotnemu posnetku nagovora kardinala Franca Rodeta lahko tudi prisluhnete.

Cerkev na Slovenskem
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...