Marjan BuničMarjan Bunič
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Kardinal Sistach o povezavi med sinodo o družini in letom usmiljenja

Svet | 09.08.2015, 10:20 Marjana Debevec

Nadškof v Barceloni kardinal Luis Martinez Sistach si želi, da bi bila sinoda o družini in jubilejno leto usmiljena v medsebojni uglašenosti. Sinodalno zasedanje v vsej Cerkvi vzbuja veliko pričakovanje. Že izredna sinoda oktobra 2014 je izzvala veliko zanimanja, česar so se zavedali tudi vsi udeleženci. Lansko letna sinoda je bila zato kot ogrevanje na letošnjo, je zapisal kardinal Sistach za vatikanski časopis Osservatore Romano.

Zanimanje, ki ga sprožata obe sinodalni zasedanji, temelji tudi na tem, da so lahko vsi verniki izrazili svoja mnenja o perečih vprašanjih. Ko beremo Instrumentum laboris pa lahko po besedah kardinala Sistacha vidimo željo Cerkve, da v današnjem svetu oznanja »evangelij družine«, torej »vrednote, ki jih krščanski pogled na zakon in družino ponuja osebam in družbi«. Tako lahko pričakujemo, da bo prihodnja sinoda potrdila potrebo po podpori teh temeljnih vrednot, ki v sedanji kulturi sicer razpadajo, a vendarle kažejo svojo trajno veljavnost in rodovitnost.

Velik del svetovnega prebivalstva danes živi v velikih mestih, kjer je življenje pogosto zaznamovano z osamljenostjo, s težavami v komuniciranju, z visokimi življenjskimi stroški, tudi s strahom in z nasiljem. Med ljudmi se povečuje nezaupanje v institucije, a z dvema izjemama: to sta družina in vera.

Družina v urbanem življenju nudi osebam sprejetost in družbo; oseba je ljubljena takšna, kakršna je, in ne samo zaradi tistega, kar počne ali kar ima. Za Cerkev pa je krščanska družina prva šola vere, kjer otroci živijo prve krščanske izkušnje preko pričevanja staršev ter bratov in sester.

Naloga sinode se po besedah kardinala Sistacha ne more omejiti samo na besedno zvezo »evangelij družine«. Zvestobo Božji besedi o zakonu in družini mora spremljati zavzetost, da kot Cerkev ostajamo blizu družinam in jim še bolj pomagamo pri njihovi formaciji, pred in med zakonskim in družinskim življenjem, ter da podpiramo zakonce, ki se spoprijemajo z zelo težkimi razmerami, je prepričan kardinal Sistach.

Nekaj dni po zaključku zasedanja sinode, in sicer 8. decembra, pa se bo začelo sveto leto usmiljenja. Tema usmiljenja pa je bila v središču pozornosti tudi med izrednim sinodalnim zasedanjem lansko leto. Nujno je najti besede in poti, ki bodo »zveste trajnim vrednotam krščanske miselnosti« in bodo prav tako imele pomen za ranjene družine, ločene, ločene in ponovno poročene, ki se ne smejo čutiti kot »izobčene« in izključene iz Cerkve in njene skrbi, ker to pač niso, je zatrdil kardinal Sistach.

Po pozornem branju dokumenta Instrumentum laboris in po vsem, kar je papež Frančišek povedal med sredinimi katehezami o družini, kardinal Sistach izraža prepričanje in upanje, da bo prihodnja sinoda »uglašena s svetim letom usmiljenja«, predvsem pa z duhom bule Misericordiae vultus, ter bo ponudila družinam po vsem svetu obličje, ki je zares usmiljeno.

Svet, Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...