Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Nadškof Fisichella: Priprave na leto usmiljenja so v polnem teku

Cerkev po svetu | 27.07.2015, 11:55 Marta Jerebič

Priprave na izredno sveto leto usmiljenja, ki se bo začelo 8. decembra, so v polnem teku. Predsednik Papeškega sveta za novo evangelizacijo, nadškof Rino Fisichella, ki je na vatikanski strani odgovoren za organizacijo, je povedal, da avgusta sicer niso predvidena delovna srečanja z italijanskimi oblastmi, a dodal, da so prednosti že določili. »Sodelovanje med Svetim sedežem, italijansko vlado, pokrajino Lazio in rimsko občino teče gladko,« je dejal za spletni portal Vatican Insider in razkril, da bodo verniki do svetih vrat prispeli po kratkem peš romanju.

Vatikan in italijanske oblasti izdelujejo načrt za mobilnost v letu usmiljenja. Nadškof Fisichella je povedal, da bodo verniki do svetih vrat v vatikanski baziliki prispeli po kratkem peš romanju. Kot je bilo znano že pred časom, bo mesto Rim v svetem letu usmiljenja ulice okoli Vatikana uredilo kot območje za pešce. Konkretno naj bi za promet zaprli Ulico sprave in poti okoli Berninijevih kolonad.

Vatikan pričakuje približno 33 milijonov romarjev, kar pomeni, da se bodo vsak dan pojavljali problemi v zvezi z mobilnostjo, zdravstveno oskrbo, za katero je odgovorna pokrajina Lazio, ter varnostjo, ki je v pristojnosti italijanske vlade. Kot je povedal nadškof Fisichella, nekatera logistična vprašanja še niso obravnavali, na primer avtobusne povezave med parkirišči v predmestju in trgom sv. Petra ter drugimi jubilejnimi kraji.

Govorili pa so že o tem, kako zaščititi romarje pred ekonomskimi špekulacijami. Inšpektorji bodo morali učinkovito nadzorovati cene, tako pri hotelirjih in gostilničarjih kot pri trgovcih na drobno. »Romarji so edinstvena kategorija ljudi, ki potrebujejo zaščito,« je dejal predsednik Papeškega sveta za novo evangelizacijo, ki je še povedal, da je Vatikan vsem škofom po svetu razposlal vabilo na romanje v Rim in obvestilo, kako naj sveto leto usmiljenja poživijo v lastni škofiji.

Sicer pa bo v Rimu vsak mesec, razen poleti, dogodek za neko skupino ljudi: romarske delavce, bolnike in invalide, mlade, duhovnike, diakone, prostovoljce, katehete, predstavnike Marijinih svetišč, rimsko kurijo. Med drugim marca pripravljajo tudi molitev 24 ur za Gospoda, maja vigilijo s spokornim obredom, februarja okoli pepelnice pa bodo v vatikanski baziliki izpostavljene relikvije sv. p. Pija.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...