Maja MorelaMaja Morela
Miha MočnikMiha Močnik
Petra StoparPetra Stopar

Nemški kardinal Marx poziva k podpori Grčiji

| 20.07.2015, 12:34 Rok Mihevc

Predsednik Škofovske konference držav člani Evropske zveze, münchenski kardinal Reinhard Marx, je vse vpletene v grško krizo pozval, naj se poskusijo zazreti v prihodnost. Ukrepi, ki čakajo Grčijo, so izjemno obsežni in Grčija jih bo po njegovem mnenju lahko izpeljala le s podporo evropskih partnerjev, kot je kardinal Marx minuli konec tedna pojasnil v izjavi za javnost. Pomembno je predvsem znova vzpostaviti izgubljeno zaupanje.

Proti predsodkom in klišejem med narodi se je potrebno boriti, je pojasnil nemški kardinal, obenem tudi predsednik Nemške škofovske konference. Grški narod želi večinsko ostati del Evropske zveze in evrskega območja. Prav tako pa po njegovem mnenju želijo druge države članice Grčijo ohraniti v zvezi.

»Interes vseh je, da Grčija gospodarsko čim hitreje napreduje in da evropsko združevanje stopi korak naprej«, je poudaril Marx. Zato naj bi se vsi Evropejci osredotočili na skupne naloge in cilje ter si skupaj prizadevali za prihodnost Grčije v Evropski zvezi.

Marx se je zahvalil »vsem, ki so si prizadevali za uspeh projekta evropskega združevanja«. Zdaj je potrebno preveriti, ali bo najdeno rešitev mogoče izpeljati, ali so pri tem upoštevani tudi revni in šibki člani skupnosti, in ali se bo Grčiji z dogovorjenimi ukrepi uspelo znova postaviti na noge.

Predsednik COMECE je poleg tega spodbudil, naj se česa naučimo iz dogodkov preteklih tednov, prav tako pa naj bodo v poduk posledice krize. »Države članice Evropske zveze bi morale delovati na temeljih gospodarske in denarne povezanosti, kajti Evropa potrebuje močnejšo politično koordinacijo v gospodarski, denarni in socialni politiki«, je prepričan kardinal. Le na ta način bomo lahko dolgoročno tlakovali dobro pot v prihodnost.Vsi Evropejci, meni kardinal, bi se morali vedno zavedati, da gre pri vsem skupaj »za mnogo več kot le za evro«. »Gre za resnično prenovo evropske zamisli z novimi cilji, novimi nalogami.« Kajti naloge iz začetnega obdobja ustanavljanja Evropske zveze, mir, varnost in blaginja za vse evropske narode, še zdaleč niso opravljene.

Vir: Kathpress

Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...