Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Jakob ČukJakob Čuk
Tanja DominkoTanja Dominko
Polno parkirišče avtomobilov (foto: Tone Ovsenik)
Polno parkirišče avtomobilov

Puščanje otrok v avtomobilu v vročini po prepričanju Kende nedopustno in neodgovorno

Slovenija | 15.07.2015, 13:40 Petra Stopar

Ker se je že začel nov vročinski val, ki bo po napovedih vremenoslovcev trajal skoraj dva tedna, pa policija opozarja tudi na nevarnost puščanja otrok v avtomobilih.

V zadnjih dneh so policisti dvakrat rešili otroka, ki so ga starši sredi dneva pustili v zaklenjenem avtu na parkirišču. Policisti so prvič iz avtomobila rešili 13-letnika, drugič pa 11-letnika, oba pa so odpeljali v bolnišnico zaradi dehidracije.

Strokovni direktor ljubljanske pediatrične klinike Rajko Kenda opozarja, da je nedopustno otroka kadar koli pustiti v zaklenjenem avtu. „Nedopustno je tudi sicer otroka puščati v zaklenjenem avtu, tudi na parkirišču pred Mercatorjem, nenazadnje se ti lahko karkoli zgodi. Lahko te povozi avto, lahko srečaš prijatelja in se zapiješ, lahko te infarkt, nihče ne bo potem vedel, da je v avtu zaklenjen otrok,“ pojasnjuje Kenda.

To, da je avto v senci, ni opravičilo za to, da bi otroka ali kogarkoli drugega pustili čakati notri, je dodal direktor ljubljanske pediatrije. „Avto, ki je ta hip v senci, je lahko čez pol ure že na razbeljenem soncu in temperatura v avtu zlahka preseže 40 stopinj Celzija. Majhen otrok v taki vročini dehidrira, pade v vročinske krče in lahko od vročinskega šoka tudi umre. Puščati otroke zaklenjene v avtu na soncu je po mojem trdnem prepričanju hudo zanemarjanje otroka in neodgovorno obnašanje .“

Kot je napovedal Brane Gregorčič z Agencije RS za okolje, se bo vročina iz dneva v dan le še stopnjevala, najbolj vroče pa bo predvidoma v petek in soboto, ko naj bi živo srebro doseglo 36 stopinj. V letošnjem juliju je bilo do vključno torka že 11 dni s temperaturo zraka 30 stopinj Celzija ali več. Pričakujejo pa jih vsaj še kakšnih 12.

Slovenija, Sociala, Zdravstvo
Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...