Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Papež z mladimi v Paragvaju  (foto: Radio Vatikan)
Papež z mladimi v Paragvaju

VIDEO: Papež mladim v Paragvaju: Jezusa prosite za svobodno srce

Cerkev po svetu | 13.07.2015, 07:50 Marta Jerebič

Papež Frančišek je sinoči sklenil svoj obisk v Paragvaju in s tem končal svoje tokratno potovanje po Latinski Ameriki ter je že na poti domov. Po približno 13-ih urah leta bo nekaj pred 14. uro pristal na rimskem letališču Ciampino. Zadnji dogodek, ki ga je včeraj imel na programu, je bilo srečanje z mladimi.

Papeža Frančiška je vzdolž reke Paragvaj v Asuncionu pričakalo več sto tisoč mladih. Sveti oče je prisluhnil pričevanju Liz, ki oskrbuje zelo bolno mamo in babico, ter Manuelu, ki je izkusil življenje v revščini, odrinjenosti na rob in zasvojenosti z mamili. Orlando, ki je bral Evangelij, je papeža prosil, naj moli za svobodo.

Sveti oče je odložil vnaprej pripravljeni govor, rekoč da so taki nagovori dolgočasni, in najprej spregovoril o svobodi srca. »Svoboda je dar, ki nam ga daje Gospod, vendar ga je treba znati prejeti. Treba je imeti srce, ki je svobodno od številnih ovir, kot so izkoriščanje, odvisnost od mamil in žalost.« Vse mlade je spodbudil, naj takole molijo: »Gospod, daj mi svobodno srce, ki ne bo suženj prevar sveta, lagodnosti, uživaštva, pregreh, lažne svobode, ki misli, da lahko v vsakem trenutku storim, kar se mi zahoče.«

Izkušnje Liz nas po papeževih besedah učijo, da ni treba, da smo kot Poncij Pilat in si umijemo roke. 25-letno dekle bi mamo in babico lahko dalo v hospic, a jima doma služi z ljubeznijo, ob solidarnosti drugih. Njena ljubezen je višja stopnja ljubezni, je dejal papež. Ob življenjski izkušnji Manuela, ki se na koncu ni predal, ampak si je ob pomoči kristjanov našel delo, je papež molil za vse otroke, ki živijo v težkih razmerah. Mladim je tako priporočil naslednje vrednote: svoboda srca, služenje, solidarnost, upanje, delo, boj za življenje. »Potrebujemo mlade, ki imajo upanje in moč, ne šibke mlade, ki so utrujeni in zdolgočaseni. Polni upanja in moči so mladi, ki poznajo Jezusa in imajo svobodno srce,« je dejal papež.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...