Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej NovljanAndrej Novljan
Rok MihevcRok Mihevc

VIDEO: Papež revne prebivalce paragvajske prestolnice primerjal s Sveto družino

Svet | 12.07.2015, 16:56 Tone Gorjup

Papež Frančišek se je v nedeljskem jutru ustavil v revni četrti v Asunsiónu in se srečal z revnimi prebivalci župnije Svete Družine. Po rokovanju z nekaterimi najbolj zapuščenimi, sta mu predstavnica socialnih ustanov predstavili težke razmere, v katerih živijo nekateri prebivalci prestolnice in kako jim skušajo pomagati. Na težke razmere v mestu so ga opozorili tudi učenci različnih šol. Papež je pohvalil njihov solidarnost z najbolj ubogimi, še zlasti, ker tudi sami živijo v pomanjkanju in doživljajo najrazličnejše stiske. Spomnil je še, da je naša vera brez del mrtva, zato moramo znati deliti tudi v svojem uboštvu.

„Vse, kar sem videl tukaj, me spominja na Sveto Družino. Ko gledam vaše obraze, vaše otroke, vaše ostarele in poslušam, kaj se ste morali dati skozi, da ste si za silo uredili življenje in postavili streho nad glavo ... potem je tu še slabo vreme s poplavami v zadnjih tednih ... Vse to me spominja na revno Betlehemsko družino. Številne težave niso izbrisale nasmeha, radosti in upanja z vaših obrazov,“ je dejal papež in dodal, da težko življenje ni zatrlo čuta solidarnosti v njih, ampak ga je še okrepilo. Spomnil je na Sveto družino, Jožefa, Jezusa in Marijo, ki so se znašli brez vsega, daleč od doma, od znancev in prijateljev. Vendar niso bili dolgo sami. K njim so začeli prihajati pastirji, ki so živeli podobno kot Betlehemska družina, prepuščeni neprijaznemu vremenu in drugim nevšečnostim. Postali so bližnji Mariji in Jožefu ter novorojenemu Jezusu. Postali so del Svete družine.

V nadaljevanju je papež pojasnil, kaj se zgodi, ko pride Jezus v naše življenje. Vera nas pripelje bliže k Njemu, nas poveže med seboj; naredi, da postanemo bližnji drug drugemu. V nas prebudi čut za skupnost, za solidarnost. Jezusovo rojstvo spreminja naše življenje, je poudaril papež in dodal, da je vera, ki se nas ne dotakne na ta način, mrtva: je brez Kristusa, brez Boga, brez bratov in sester.

Papež je še dejal, da je prišel k njim kot eden izmed pastirjev, da želi biti eden izmed njih. Skupaj z njimi se želi zahvaljevati za vero, ki prižiga upanje in nas spodbuja k dejanjem ljubezni. Zahvalil se jim je za njihovo pričevanje in jih spodbudil, naj še naprej prinašajo luč in opogumljajo drug drugega v težkih trenutkih življenja. Pri tem naj jim bo v oporo zgled Svete družine in njihov blagoslov, je še dejal papež.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...