Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

VIDEO: Papeževa sobota v pediatrični kliniki in pri paragvajski Mariji

Svet | 11.07.2015, 18:58 Tone Gorjup

Papež Frančišek je današnji dan obiska v Paragvaju začel z obiskom pediatrične bolnišnice v prestolnici. Ob 16.30 po našem času pa je imel sveto mašo v Marijinem narodnem svetišču Caacupé, ki je štirideset kilometrov oddaljeno od prestolnice. Med obiskom v bolnišnici se je papež prepustil otrokom, v duhovnem središču Paragvaja pa je spregovoril o Mariji, o njeni vlogi v zgodovini odrešenja, o njeni materinski skrbi za človeštvo. Nekaj besed je namenil tudi materam in ženam, ki ohranjajo vero in upanje v v svoji domovini.

V sobotnem jutru je papež Frančišek obiskal osrednjo otroško bolnišnico v paragvajskem mestu Asuncion. Tam so ga poleg vodstva bolnišnice pričakali otroci, ki se zdravijo v njej, njihovi starši in ostali družinski člani ter osebje, ki skrbi zanje. Papež je najprej posebno pozornost namenil otrokom in se z njimi prosto pogovarjal v duhu Jezusovih besed: „Pustite mala k meni!“ Zatem je pred bolnišnico pozdravil še zaposlene in druge, ki so se zbrali ob tej priložnosti. Zahvalil se jim je za njihovo delo, pa tudi zato, da čutijo s svojimi malimi varovanci.

Papež Frančišek je od tam odpotoval v Caacupé, kjer se nahaja narodno Marijino svetišče. V tihi molitvi se je zadržal pred milostnim kipom Naše Gospe čudežev. Temu je sledila slovesna sveta maša pred Marijino baziliko. Pri njej je paragvajski narod izročil Marijinemu brezmadežnemu spočetju. To božjepotno središče je poimenoval za kraj praznovanja, srečanja, družine. Kot je dejal, številni prihajajo sem, da bi Mariji zaupali svoje potrebe, se ji zahvaljevali, jo prosili odpuščanja, da bi začeli znova. Najbolj pomembno pa je, da „smo tu doma, da nas tu vedno nekdo čaka!“ je dejal papež. Potem, ko je v uvodnem delu pridige spomnil na težke a pomembne trenutke v Marijinem življenju kot so bili rojstvo v hlevu, beg v Egipt in trenutke bolečine pod križem, se je obrnil na paragvajske žene in matere. V moči Marijine materinske skrbi za otroke, so tudi one znale znova dvigniti od vojne izmučen narod in uničeno deželo. Spodbudil jih je naj po njenem zgledu in z božjim blagoslovom nadaljujejo to poslanstvo prinašanja življenja, vere in upanja paragvajskemu ljudstvu.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...