Papež s posvečenimi v Boliviji (foto: Radio Vatikan)
Papež s posvečenimi v Boliviji

VIDEO: Papež posvečenim v Boliviji: Ste pričevalci Jezusovega usmiljenja, ne neke ideologije

Cerkev po svetu | 10.07.2015, 08:28 Marta Jerebič

Papež Frančišek se je z bolivijskimi duhovniki, redovniki, redovnicami in bogoslovci srečal v salezijanskem kolegiju v Santa Cruzu. Dogodek so odprla štiri pričevanja, papež pa jim je nato v odgovor poudaril, da kristjani niso pričevalci neke ideologije, ampak Jezusovega usmiljenja, ki jim omogoča, da se približajo bolečini ljudi.

Papež je svoj nagovor navezal na evangeljsko pripoved o Jezusu, ki ozdravi slepca in berača Bartimeja. Navedel je tri odzive na krike in bolečino slepega. So ljudje, ki gredo mimo, a ostanejo brezbrižni, navadili so se na nepravičnosti. Tudi mnogi tisti, ki sledijo Jezusu, so v taki nevarnosti. Mislijo, da mu sledijo, a se jih brat, ki trpi, ne dotakne. Gredo mimo. To so tisti, ki hitijo za zadnjimi novostmi, za zadnjo uspešnico, ne uspe pa jim imeti stika, odnosa.

Naslednji možni odziv je, da prepoznamo bolečino človeka, a ga utišamo in zmanjšamo pomembnost njihove težave. »To je drža tistih, ki neprenehoma grajajo Božje ljudstvo, grmijo nad njim in jim govorijo, naj bodo tiho.« Imajo se za večvredne, a to jih po papeževih besedah ne oddaljuje samo od ljudi, njihovega krika, ampak tudi od razloga za veselje. Posvečenim je zato priporočil, naj se smejijo s tistimi, ki se smejijo, in jokajo s tistimi, ki jočejo.

Pravi odgovor na krik ljudi je, da jim prisluhnemo in jim pomagamo. A za to je potreben pogum. Treba je vprašati: Kaj lahko storim zate?, se poistovetiti s problemi, pokazati sočutje, ki se porodi iz ljubezni in ima dobro drugega nad vsako drugo stvarjo.

»To je logika, ki se porodi iz tega, da nas ni strah približati se bolečini našega ljudstva. Če tudi bo v številnih primerih to pomenilo le biti jim ob strani in moliti z njimi,« je dejal papež in posvečenim še dodal: »Nismo pričevalci neke ideologije, navodila, kako izvajati teologijo, nismo Božji uradniki, ampak pričevalci ozdravljajoče in usmiljene Jezusove ljubezni.«

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež