Blaž LesnikBlaž Lesnik
Miha MočnikMiha Močnik
Alen SalihovićAlen Salihović

VIDEO: Papež prispel v Bolivijo

Cerkev po svetu | 09.07.2015, 08:08 Marta Jerebič

Papež Frančišek je včeraj prispel v Bolivijo, drugo etapo svojega potovanja po Latinski Ameriki. Na najvišje ležečem letališču na svetu v La Pazu, ki se nahaja na 4 tisoč metrih nadmorske višine, ga je sprejel bolivijski predsednik Evo Morales, ki je svetega očeta označil za papeža revnih. Frančišek pa je Bolivijce pozval, naj nadaljujejo pot družbene povezanosti, pri čemer naj posebno pozornost namenijo revnim, obrobnim in tistim, ki so izključeni zaradi številnih interesov, ki v središče življenja postavljajo denar. Svetega očeta je nato ob cesti do mesta La Paz spremljalo na stotine vernikov.

Papež Frančišek je svoj obisk v Boliviji začel 27 let po obisku sv. Janeza Pavla II. Zato si ni težko predstavljati veselja na tisoče vernikov, med njimi številnih otrok, oblečenih v tradicionalna oblačila. Nekateri so s papežem uspeli posneti tudi selfie.

Med pozdravnim nagovorom je bolivijski predsednik Evo Morales papeža hvalil zaradi njegove obrambe revnih, omenil pa je tudi stoletja dolg spor s Čilom o dostopu do morja. A papež je v svojem govoru dal jasno vedeti, da je njegov obisk pastoralne in ne politične narave. Namen je potrditi ljudi v veri, da bodo kvas za boljši svet. Ob tem je pohvalil korake, ki jih je Bolivija naredila za to, da je različne segmente prebivalstva vključila v gospodarsko, družbeno in politično življenje v državi. Omenil je predvsem pravice manjšin, ki so priznane z ustavo, in pozval k sodelovanju in dialogu:

»Celostni razvoj nekega ljudstva vključuje rast posameznikov v vrednotah, usmerjenost v skupne ideale … ne da bi pri tem kogarkoli izključili ali zavrnili. Če je rast samo materialna, lahko tvegamo povratek v porast novih razlik, ker se obilje nekaterih gradi na pomanjkanju ostalih. Zato pa družbena kohezivnost poleg institucionalne transparentnosti zahteva tudi prizadevanja pri vzgoji državljanov

Papež je pozornost namenil še družini, mladim in ostarelim. Bolivija je najbolj obubožana država v Latinski Ameriki. Čeprav je bilo to že četrto srečanje med papežem Frančiškom in Evom Moralesom, pa so odnosi med Cerkvijo in njegovo vlado pogosto napeti.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež