Papež na srečanju z ekvadorsko civilno družbo (foto: Radio Vatikan)
Papež na srečanju z ekvadorsko civilno družbo

VIDEO: Papež ekvadorski civilni družbi: Graditi družbo vključevanja

Cerkev po svetu | 08.07.2015, 10:49 Marta Jerebič

Papež je predstavnike civilne družbe nagovoril v cerkvi sv. Frančiška v Quitu, ki je najstarejša katoliška zgradba v vsej Latinski Ameriki. Pozval jih je, naj branijo temeljno pravico vsakega posameznika do dostojnega življenja, gojijo naj zavest o zastonjskosti, vrednote solidarnosti in subsidiranosti. Predvsem pa morajo biti projekti civilne skupnosti usmerjeni v vključevanje.

Papež je ekvadorski družbi spregovoril o temi, ki mu je zelo pri srcu: vključevanju vsake osebe in premagovanju kulture izključevanja. V tem pogledu je bil zelo pomenljiv trenutek, ko je eno glasbenih točk izvedel tudi orkester, sestavljen iz mladih ki so prizadeti ali imajo Downov sindrom. Papež je svoj govor osredotočil na tri osrednje besede: zastonjskost, solidarnost in subsidiarnost. V družini vsi delajo za skupno dobro, ne izključujejo nobenega. Papež je izrazil upanje, da bi tudi političnega nasprotnika ali soseda gledali z istimi očmi kot družinskega člana.

V nadaljevanju je poudaril enega temeljnih načel družbenega nauka Cerkve: zasebna lastnina ni absolutna pravica: »Kar smo in imamo, nam je bilo podarjeno, in sicer zato, da bi to dali na razpolago v služenju drugim. Dobrine so namenjene vsem in jih ne glede na to, koliko kdo razkazuje svoje imetje, bremeni družbena hipoteka. Tako ekonomski pojem pravičnosti, ki temelji na načelu kupoprodaje, presegamo s pojmom družbene pravičnosti, ki brani temeljno pravico posameznika do dostojnega življenja.«

Papež je spomnil tudi, da namen izkoriščanja naravnih virov, ki so v Ekvadorju zelo obilni, ne sme biti zgolj zaslužek. Poudaril je, da morajo biti varuhi tega prejetega bogastva ter se za njegovo ohranjanje zavzemati v dobro prihodnjih generacij. Pri tem je spomnil tudi na avtohtone prebivalce na amazonskem področju Ekvadorja.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež