Maja MorelaMaja Morela
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Tone GorjupTone Gorjup

Na festivalu družin tudi duhovne vsebine

| 17.06.2015, 11:31 Matjaž Merljak

V torkovem popoldnevu smo predstavili živahen utrip Cerkve v Sloveniji. V istoimenski oddaji smo spregovorili o devetdnevnici pred dnevom državnosti, duhovniškem dnevu v mariborski metropoliji, romanju bolnikov na Brezje, prvem katoliškem portalu za samske in o festivalu družin. Slednji bo potekal ta konec tedna na Otočcu na Dolenjskem in bo poleg zabavnih vsebin za vse družinske člane prinesel tudi izobraževalne in duhovne vsebine. Med slednjimi je najbolj poznana nedeljska sveta maša v naravi.

Programska vodja festivala, ki ga zavod Iskreni.net letos organizira že devetič, Polonca Sokol nam je povedala, da bodo udeleženci zagotovo dobili notranji mir, veselje in občutek povezanosti, čeprav „bo tam veliko glasbe, direndaja in otroškega živžava“. To bo priložnost za srečanje članov iste družine med seboj (ki se morda zaradi obveznosti med tednom težko vidijo) in za srečanje z drugimi družinami.

Festival družin ima tudi duhovno komponento, pravi Polonca Sokol: „Najbolj poznana je nedeljska sveta maša v naravi, ki je povsem družinsko obarvana. Za prostovoljce festivala je tudi sobotna večerna sveta maša, ki ji sledi večerna adoracija. Letos bo vso soboto in nedeljo za pogovor ali spoved na voljo tudi duhovnik.“ Ne gre spregledati, da bo med letošnjimi predavatelji tudi p. Christian Gostečnik, v nedeljo bo staršem spregovoril tudi Gregor Čušin.

Na letošnjem srečanju bodo imeli poseben program tudi za tiste, ki se jim je zakon ponesrečil, torej za starše samohranilke oz. samohranilce: „Ti starši še toliko bolj potrebujejo podporo, otroci pa bodo lahko začutili oba družinska lika - očeta in mamo.“ Za najstnike so pripravili predavanje Nemirno telo, mirno srce.

Festivala se je možno udeležiti za tri dni, dva dneva ali le en dan ali le nekaj ur.

Na festival družin vabi tudi ljubljanski nadškof in metropolit Stanislav Zore, ki meni, je to pomembno praznovanje družin v slovenskem prostoru.

9. Festival družin Iskreni.net
9. Festival družin Iskreni.net © Iskreni.net

Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...