Petra StoparPetra Stopar
Pošmarnično romanje k Mariji (foto: Marija.si)
Pošmarnično romanje k Mariji

Pošmarnično romanje k Mariji

Slovenija | 10.06.2015, 07:45 Matjaž Merljak

Torkova večerna športna oddaja je tudi tokrat preletela aktualne dogodke, pozornost pa usmerila tudi k športu, ki je lahko tudi več kot lov za uvrstitvijo. Minuli konec tedna je namreč potekalo poseben kolesarski maraton: Pošmarnično romanje od Brezij do Medjugorja.

Pobudnik in glavni organizator Pošmarničnega romanja Bojan Udovič (1967) je bil profesionalni kolesar in je za Jugoslavijo nastopil na Poletnih olimpijskih igrah 1980 v Moskvi, kjer je nastopil v posamični kolesarski tekmi in na 100 kilometrskem kronometru, kjer je dosegel 8. mesto. Živi v Prebačevem pri Kranju in mimo njegovega doma hodijo romarji na Brezje. Ponoči posluša njihovo petje in molitve in v tem je tudi zrasla pobuda za kolesarsko romanje.

Zbral je skupino nekdanjih profesionalnih kolesarjev in prijateljev iz Sežane, Železnikov, Kranja, Jezerskega, Tržiča in od drugod, ki se je odpravila na romanje v zahvalo za uspešno športno pot. Začeli so ga v petek popoldne na Brezjah in si za cilj postavili v 24 urah priti do Medjugorja.

Pošmarnično romanje k Mariji se je začelo z blagoslovom v petek, 5. junija 2015, ob 17h v atriju ob brezjanski baziliki. Romarje sta blagoslovila župnik iz Preddvora Miha Lavrinec in rektor Slovenskega Marijinega narodnega svetišča p. dr. Robert Bahčič, piše portal Marija.si.

Kolesarje sta blagoslovila Miha Lavrinec in p. dr. Robert Bahčič
Kolesarje sta blagoslovila Miha Lavrinec in p. dr. Robert Bahčič © Marija.si

Z Brezij je kolesarje pot vodila mimo Kranja in Ljubljane, Grosupljega, Vinice, Bosiljeva, Sinja, Imolskega, Ogulina, Gospiča, Knina do Medžugorja.

To je bilo prvo tako kolesarsko romanje oz. kolesarski maraton. Pot je dolga 595 kilometrov in ima 7500 metrov višinske razlike.

Na cilj naj bi prispeli v soboto, 6. junija 2015, ob 17h. To je dosegel en udeleženec (Miran iz Sežane, ki se je tudi udeležil DOS-a), ostali so zaradi hude vročine v Kninu in solidarnosti s slabšimi kolesarji maraton za dve uri ustavili in prišli kasneje, a neto čas kolesarjenja je bil 23 ur.

Udovič je še povedal, da bi bilo idealno to pot prekolesariti v treh dneh. Inačica, ki so si jo izbrali, je bila težja, a jih je poglobila in medsebojno še bolj povezala. Tudi vožnja ponoči je bila svojevrsten izziv. Razmišljajo, da se bodo na tovrstno romanje še podali. Pripravljenost za to so že izrazili še nekateri drugi kolesarji. Veseli bodo vsakega odziva tistih, ki se bodo še podali na to kolesarsko pot od Brezij do Medjugorja.

Slovenija, Oddaje, Kolesarjenje
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.