Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Minister Žmavc in senatorka Cash (foto: USZS)
Minister Žmavc in senatorka Cash

Možnost delovnih počitnic v Avstraliji

| 17.06.2015, 10:37 Matjaž Merljak

Dobra novica za mlade, ki si željo na delovne počitnice v Avstralijo. Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc, ki se mudi na obisku v Avstraliji, je v torek, 16. junija 2015, v Canberri s senatorko Michaelio Cash, namestnico avstralskega ministra za priseljevanje in zaščito meja, podpisal dogovor med obema državama o delovnih počitnicah.

Potem ko bo podpisani dogovor postal veljaven, bo omejenemu številu mladih iz obeh držav omogočil pridobitev posebnega vizuma za enoletno bivanje v Avstraliji oziroma v Sloveniji.

Kot so sporočili iz USZS, se je minister po slovesnem formalnem podpisu dogovora srečal še s predsednico avstralskega parlamenta Bronwyn Bishop.

Minister Gorazd Žmavc s poslanko slovenskega rodu Tanyo Pliberšek
Minister Gorazd Žmavc s poslanko slovenskega rodu Tanyo Pliberšek © USZS
Sogovornika sta se strinjala, da je dokument podlaga za občutno povečanje sodelovanja med državama ne le v smislu izmenjave študentov oziroma mladih, pač pa, preko njih, tudi za krepitev vezi na gospodarskem, znanstvenem in drugih področjih.

Sledilo je srečanje s senatorko Concetto Fierravanti-Wells, parlamentarno sekretarko državnega tožilca in sekretarko ministra za socialne zadeve, posebnega pomena pa je bilo srečanje s poslanko slovenskega rodu Tanyo Pliberšek. Pliberškova je bila v preteklosti že ministrica, trenutno pa je namestnica vodje opozicijske laburistične stranke in ministrica za zunanje zadeve v senci.

V pogovorih z vsemi sogovornicami je minister Žmavc pozdravil podpis dogovora o delovnih počitnicah, ob tem pa je izrazil močan interes za reševanje vprašanja o izogibanju dvojnemu obdavčevanju, saj slednje predstavlja oviro za gospodarska vlaganja v obeh smereh.

Istega dne je minister na sprejemu v prostorih veleposlaništva RS nagovoril tudi diplomatski zbor ter pripadnike slovenske skupnosti in slovenske podjetnike. Po sprejemu pa se je s slednjimi pogovarjal o pomembnosti v petek v Sydneyu ustanovljenega Slovensko-avstralskega poslovnega kluba.

Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...