Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Cleveland, Sveti Vid (foto: Tone Ovsenik)
Cleveland, Sveti Vid

Spomnili so se škofa Pevca

| 16.06.2015, 11:37 Matjaž Merljak

Na zadnjo majsko nedelj smo se župljani svetega Vida podarili spominu slovenskega škofa Edvarda Pevca s posebno mašo, ki pa je tudi bila vsefarna sveta daritev.

Škof Pevec, rojen 16. aprila leta 1925, je odšel po večno plačilo k Bogu 14. decembra lansko leto. Rodil se je slovenskim emigrantom in svojo mladost preživel prav v župniji svetega Vida, kjer je tudi obiskoval osnovno šolo.

V duhovnika je bil posvečen leta 1950 in prav na to nedeljo spomina nanj bi praznoval 65. obletnico posvečenja.

Za pomožnega škofa clevelandske škofije ga je papež Janez Pavel II imenoval 13. aprila 1982, kateri je služil vse do svoje upokojitve 1. septembra 2002.

Še po upokojitvi se je z veseljem odzval vabilu in se redno vračal v domačo župnijo, kjer je tudi služil kot župnik v sedemdesetih letih.

Vedno je živel svoje škofovsko geslo, ki si ga je izbral: »Prihajam da delam tvojo voljo.« Naj v miru počiva v božjih dlaneh.

Škof Edvarda Pevec
Škof Edvard Pevec © Tone Ovsenik

Preteklo nedeljo je imela svoj piknik na Slovenski pristavi Slovenska šola Marije Vnebovzete. Lep nedeljski dan se je začel s sveto mašo, ki jo je daroval župnik Kumše. Po sveti daritvi so postregli z odličnim kosilom. Sledila je običajna nedeljska zabava, ki je vsebovala, med drugim, tudi otroške igrice za šolsko mladino.

Članice Oltarnega društva Svetega Vida so imele skupni obisk svete maše in obhajila in to ob slovenski maši ob pol enajstih. To pot niso imele običajnega sestanka po maši.

Obnova kapelice Marije Pomagaj na Pristavi lepo napreduje, le z malce zamude. Vreme to pomlad ni bilo najbolj naklonjeno za delo, posebno vlitje cementa. Prav zato se zna zgoditi, da vse delo ne bo dovršeno do spominske svete maše v nedeljo, 21. junija.

Kolesarji na Slovenski Pristavi
Kolesarji na Slovenski Pristavi © Tone Ovsenik

Kolesarski klub se je tudi letos, kot vsako leto na praznik ameriškega spominskega dne, zadnji ponedeljek v maju, napotil na Slovensko pristavo. Zbirališče je bilo pred cerkvijo Marije Vnebovzete, odkoder so se kolesarji odpravili proti Pristavi pod vodstvom navdušenca, župnika Janeza Kumšeta. Na cilju jih je čakalo kosilo in so po krajšem oddihu krenili nazaj proti domu.

Prihodnjo soboto pa vabi vse rojake na Slovensko pristavo mladina Slovenske šole svetega Vida na svoj vsakoletni piknik. Namen imajo postreči z govejim zrezkom ali piščancem za večerjo. Izvedli bodo tudi bogati srečelov ion druge zanimivosti za staro in mlado. Naj jim Bog nakloni lepo vreme za dober iztek zabave.

Pred časom je izšla pri založbi Družina v Ljubljani nova, vsepomembna knjiga dr. Edija Gobca, Izumitelji in inovatorji Slovenskih ameriških rojakov z podnaslovom Njihove sledi na zemlji in v vesolju. Knjiga, ki opisuje ljudi slovenskih korenin, ki so mnogo doprinesli ameriškem svetu kot svetu v celoti na znanstvenem področju, vse od vesolja, medicine, znanosti in podjetništva. Dr. Edi Gobec je posvetil večji del svojega življenja zbiranju podatkov o ljudeh slovenskega porekla, ki so doprinesli svetu mnogo znanja in istočasno razširili slovensko identiteto, ki bi drugače šla v pozabo ali neznanost. Kot je zapisala Dr. Katica Cukljati v Argentini: Dr. Gobec je s to knjigo ustvaril "pomemben mejnik in most med domovino Slovenijo in Slovenci po svetu".

Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...