Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Simon Triessnig in mag. p. Jože Andolšek (foto: Matjaž Merljak)
Simon Triessnig in mag. p. Jože Andolšek

Na avstrijskem Koroškem pomagajo Etiopiji

| 09.06.2015, 11:56 Matjaž Merljak

Mag. p. Jože Andolšek – salezijanec, ki je že 30 let na avstrijskem Koroškem – župnik Slovenskega pastoralnega centra in pri sv. Cirilu in Metodu v Celovcu ter profesor na slovenski gimnaziji v Celovcu deluje tudi za misijone. O tem je za oddajo Slovencem po svetu in domovini spregovoril skupaj s koroškim Slovencem Simonom Triessnigom iz salezijanske organizacije Jugend Eine Welt (Mladina, en svet).

P. Andolška smo v studio povabili po tem, ko je bil 24. maja 2015 gost na tradicionalnem binkoštnem srečanju v nemškem Essnu. V pogovorih z rojaki je zaznal njihovo bolečino, saj je večina že več kot petdeset let v tujini. Ob vsem, kar so si ustvarili lepega v teh desetletjih, v srcu nosijo bolečino zaradi razmer v domovini in še vedno ne dosežene sprave zaradi povojnih pobojev. „Zatrjevali so mi, da le v veri, molitvi in nedeljski maši dobijo moč za odpuščanje. Številni so mi pripovedovali, kako skrbno in z veseljem jih spremlja njihov duhovnik Lojze. Občudujejo ga, da tudi zdaj, po sedemdesetem letu, zmore vsako soboto in nedeljo tolikim prinesti veselo sporočilo in jim podariti največji dar, samega Boga,“ je še povedal p. Andolšek SDB.

Tako kot v Essnu je tudi v naši oddaji spregovoril o misijonski izkušnji z Etiopijo: „V Etiopiji se je vame vtisnila izkušnja, ko sem videl otroka, ki je v materinem naročju zaradi lakote umiral. Rešila bi ga le infuzija, te pa ni bilo ... Takrat sem sklenil: Če bi rešil le eno življenje, potem moje življenje ne bi bilo zaman."

Etiopija je ena najrevnejših dežel sveta, kjer vladajo revščina, posebno lakota, socialna nepravičnost in korupcija. V etiopskem glavnem mestu Addis Abebi živi pet milijonov ljudi, od teh je več kot 60 tisoč otrok in mladih na cesti. Tri petine etiopskega prebivalstva trpi zaradi podhranjenosti. Največja kuga pa je aids. S HIV je po mnenju svetovne zdravstvene organizacije okuženih petsto tisoč ljudi. Vsako leto se število se poveča. Od vseh držav Afrike je v Etiopiji največ otrok okuženih z virusom HIV. Za pomoč etiopskim otrokom organizira botrstvo na daljavo. Z 250 evri na leto se otroku omogoči šolanje, šolski pripomočki in vzdrževanje.

Pravkar ima skrb, kako končati izgradnjo nove šole za 250 dijakov. Cilj projekta je, da dijakinjam in dijakom, ki so končali osmo stopnjo šolanja, omogočimo šolanje do vključno desete stopnje. Šola bo končana v marcu l. 2016. Ves material morajo pripeljati iz glavnega mesa Addis Abebe, kar 700 kilometrov v oddaljeno Gambelo. „Sam sem bil tam v avgustu lanskega leta, z dobrodelnimi organizacijami: Jugend Eine Welt in Misijonsko središče Slovenije, ki sta prispevali večji del sredstev za to novo šolo. Občudoval sem ljudi, s kakšnim veseljem so delali izkop, da sem tudi sam prijel za kramp, dokler nisem na rokah dobil žuljev! Veselja, ki sem ga zaznal, ni mogoče opisati. Ljudje na gradbišču so se menjali, eni delajo dopoldne, drugi od tretje ure popoldne do večera, predvsem starši, mladi, ki bodo obiskovali to šolo.“

Celotna šola z vso opremo skupno z razredi, konferenčno sobo, laboratoriji, knjižnico, računalniško opremo bo stala 430.000 evrov. Manjka še 60 tisoč evrov. Potrebuje 6000 darovalcev po 10€ … Bi bili med njimi tudi Vi? Prispevek izročite vašemu župniku, na Misijonsko središče Slovenije, ki sodeluje tudi z avstrijsko salezijansko organizacijo Jugend Eine Welt. Njeno koroško podružnico v Beljaku vodi koroški Slovenec iz Loč ob Baškem jezeru Simon Triessnig.

Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...