Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar

Minister Žmavc v Špetru, čez nekaj dni v Avstralijo

| 08.06.2015, 13:17 Matjaž Merljak

Minister brez listnice in vodja Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc se je pred dnevi udeležil 30. obletnice Državne večstopenjske šole s slovensko-italijanskim dvojezičnim poukom v Špetru, čez nekaj dni pa bo začel obisk slovenske skupnosti v Avstraliji.

V nagovoru na slovesnosti v Špetru, ki je bila v petek, 5. junija 2015, je povedal da se iskreno veseli dosežkov špetrske šole, ki je nastala kot odziv na potrebo družin, da zagotovijo svojim otrokom dvojezično vzgojo z okrepitvijo znanja in rabe slovenskega jezika. Poudaril je, da se otroci, ki se pod isto streho pogovarjajo v dveh jezikih, s tem učijo sobivanja in sprejemanja drug drugega v svojih posebnostih in razlikah, kar jih dodatno bogati. S prenosom jezikovnega znanja v družine pa je omogočen razvoj uporabe le-tega v vsakdanjem življenju. Formula, po kateri deluje ta šola, lahko postane model za več dvojezičnih šol. Minister pozdravlja podporo, ki jo šoli nudijo tako občina, kot pokrajina in dežela ter seveda obe državi.

Minister Žmavc bo obisk rojakov v Avstraliji začel 12. junija in bo trajal do 21. junija. Med obiskom bo slovesno odprl prostore treh novih konzulatov naše države na čelu s častnimi konzuli (Sydney, Caloundra - Brisbane, Adelaide), formalno bo odprl novoustanovljeno Slovensko-avstralsko gospodarsko zbornico v Sydneyu, ob njegovem obisku bo v Melbournu bo ustanovljeno Slovensko-avstralsko akademsko društvo, v Brisbanu bo ob navzočnosti ministra z delovanjem začela novoustanovljena šola slovenskega jezika in kulture, ob tem pa bo v številnih slovenskih ustanovah s so-rojaki iskal nove poti za ohranjanje slovenske identitete, kulture in jezika.

Ministra Žmavca čakajo med obiskom v Avstraliji predvidoma tudi srečanje s predsednico avstralskega parlamenta Browlyn Bishop, seveda pa bo najbolj zanimivo srečanje s Tanyo Plibersek, podpredsednico opozicijske laburistične stranke in zunanjo ministrico v senci, sicer potomko slovenskih izseljencev.

Po letu 2012 je to prvi obisk ministra za Slovence po svetu v kateri od čezoceanskih držav, slovenska skupnost v Avstraliji pa je bila tovrstnega obiska nazadnje deležna pred petimi leti.

Dobrodošli doma 2015
Dobrodošli doma 2015 © USZS

USZS vabi 4. julija 2015 na prireditev Dobrodošli doma

Dragi Slovenci in Slovenke, naši prijatelji in spoštovani gostje Slovenije!

Letos se bomo srečali na Ptuju, kjer bomo s pesmijo in plesom, prijetnim druženjem in z domačo kulinariko slavili slovenske korenine in skupno domovino.

Vabimo vas na območje z najdaljšo neprekinjeno poselitvijo na Slovenskem: nad mestom je Ptujski grad z najbolj obiskanimi muzejskimi zbirkami na Slovenskem, v mestu vsaka stavba pripoveduje zanimivo zgodbo, pod mestom pa se nahaja najstarejša še delujoča vinska klet, ki hrani najstarejši vinski letnik.

Ptuj vsako leto proti koncu zime postane slovenska pustna prestolnica, poleti pa njegove ulice oživijo s festivalom sodobne umetnosti Art Stays in glasbenim festivalom Arsana.

Jeseni se poklonijo vinski kulturi in pesniškemu navdihu na Dnevih poezije in vina.

Veselilo nas bo, če boste v Slovenijo prišli že prej; na obisk sorodnikov, ogled naše lepe domovine ali pa vas lahko navdušimo z najavo nekaterih dogodkov pred srečanjem.

Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...