Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Sara Rogaunig (foto: Matjaž Merljak)
Sara Rogaunig

Gledališka dejavnost pomemben steber slovenstva na avstrijskem Koroškem

| 05.06.2015, 09:34 Matjaž Merljak

Na nagradnem natečaju Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu za najboljša diplomska, magistrska in doktorska dela s področja zamejstva in izseljenstva je prvo nagrado na področju zamejstva dobila Sara Rogaunig za magistrsko delo, v katerem je raziskovala slovensko gledališko dejavnost na avstrijskem Koroškem in njen prispevek pri oblikovanju identitete koroškoslovenske mladine in mlajših odraslih.

Nagrajenka je svoje delo napisala v nemščini in ga zagovarjala na Univerzi na Dunaju.

V obsežnem delu (ima skoraj 200 strani) je najprej podrobno in dokaj obširno predstavila sodobno slovensko skupnost. Gledališču je namenila tako zgodovinski oris kakor tudi sedanjo organizacijsko strukturo in ga povezala z delovanjem koroških Slovencev.

Tudi sama je koroška Slovenka, prihaja iz Radiš. Igrala je v domači igralski skupini in v mladosti je zaradi slovenske identitete doživela tudi nekaj neprijaznosti.

Pogovarjala so je s šestimi igralci 15 in 28 let, ki so bili lani dejavni na odru. Na podlagi teh intervjujev je ugotavljala aktivnost, dojemljivost, pomen in vrednotenje gledališkega poustvarjanja med mlado generacijo pripadnikov manjšine.

"Gledališka in lutkovna dejavnost je pomemben steber slovenstva na avstrijskem Koroškem, mladi lahko širijo svoj besedni zaklad izven šolo. Ključna ugotovitev je, da je slovenska gledališka dejavnost bistvenega pomena za mlade ..."

O slovenskem ljudskem gledališču je tako napisano pregledno in empirično utemeljeno delo, piše v utemeljitvi nagrade USZS. Upamo, da bo prišlo tudi do slovenske izdaje.

Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...