Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Najmlajši na 60. Slovenskem dnevu (foto: Svobodna Slovenija)
Najmlajši na 60. Slovenskem dnevu

Argentina: 60. Slovenski dan

| 03.06.2015, 05:54 Matjaž Merljak

Rojaki v Argentini so v nedeljo, 17. maja 2015, imeli svoj Slovenski dan. To je njihova največja družabna prireditev. Tokrat je bil jubilejni - šestdeseti. Letos je sovpadal z obletnico Slovenskega doma v San Martinu.

Že 55 let deluje ta skupnost, aktivna in prijazna, ki je tudi to nedeljo z odprtimi rokami sprejela praznik in rojake v svoje območje.

Gostje in zastopniki so že zgodaj napolnili dvorišče Doma, kjer je potekal obred dviganja zastav. Zapeli smo najprej argentinsko, nato slovensko himno, medtem ko sta predsednik krovne organizacije Zedinjene Slovenije Jure Komar in predsednik Slovenskega doma San Martin Viktor Leber dvignila obe narodni zastavi. Lepa skupina narodnih noše je ozaljšala slavje. Pogled je bil ganljiv in ta trenutek vedno globoko sega v srce. Takoj nato je predsednik Doma izrekel gostom prisrčno dobrodošlico in želel vsem obiskovalcem lep dan.

Združila nas je sveta maša
Združila nas je sveta maša © Svobodna Slovenija

Nato smo se napotili v zavod nasproti Doma k službi božji. Tudi zastavonoše in narodne noše so vstopili v svetišče. Sveto mašo je daroval poddelegat slovenskih dušnih pastirjev, g. Franci Cukjati. Svečanost in zbrano molitev pa je povzdignilo blagozveneče petje zbora iz San Martina, ki ga vodi prof. Lučka Marinček Kastelic. Sveta daritev je potekala v zbranosti in goreči molitvi. Za konec smo vsi zapeli našo »versko himno« Marija skoz' življenje. Pevski zbor nam je pa še podaril čudovito Haendelovo Alelujo.

Po maši smo se znova zbrali v Domu. Vsak obiskovalec je prejel spominsko nalepko, pa tudi program obletnice in dneva, umetniško delo Mikaele Podržaj. Na vrsti je bilo kosilo, ki ga je gostom postregla sanmartinska mladina.

Sanmartinski zbor med nastopom
Sanmartinski zbor med nastopom © Svobodna Slovenija

Popoldanski del srečanja je potekal v dvorani. Oder je bil posebej ozaljšan z velikim napisom gesla: »Slovenec sem«. V svoji sredi so imeli nekaj častnih gostov, zbrane pa so pozdravili domači predsednik Leber; predsednik Zedinjene Slovenije Komar in veleposlanik Mencin. Slavnostni govor je imel Franci Žnidar.

Kulturni program je slonel na besedi, pesmi in plesu. Zamisel in režijo je imela na skrbi ga. Marta Jenko Škulj, nastopala pa je v prvem delu vsa sanmartinska družina; Mladci in mladenke (vodi Monika Zupanc Filipič); Rožmanova šola (vodi Nina Pristovnik Díaz); Tri generacije pevcev; Vokalna skupina Mučačas; ter Slovenski pevski zbor iz San Martina (vse tri vodi prof. Lučka Marinček Kastelic).

Folklorna skupina Maribor
Folklorna skupina Maribor © Svobodna Slovenija

Sledila je recitacija in prizor. Prisotnost argentinskih pesmi v programu je bil kot poklon in zahvala Argentini, ki je sprejela brezdomce in jim nudila možnost novega življenja.

Posebna točka programa pa je bil »minikoncert«, ki ga je uprizoril slovenski pevec Gianni Rijavec. Posebej je vsem prisotnim segla do dna duše »V meni bije slovensko srce« in so se pridružili pevcu. Lahko si mislimo, da je ta nastop in sploh ves program in vsak del posebej žel navdušeno odobravanje občinstva.

Za tem je veleposlanik RS Tomaž Mencin izročil posebno priznanje Urada RS za Slovence v zamejstvu in po svetu Pevskemu zboru iz San Martina. Iz rok veleposlanika ga je sprejela zborovodkinja prof. Lučka Marinček Kastelic.

Posebej prisrčna je bila zahvala duši tega programa. Marta Jenko Škulj je prejela šopek in tople čestitke.

Zaključno pesem »Slovenija v svetu«, ki je naša izseljenska himna, je stoje pela vsa dvorana in s tem zaključila prvi del kulturnega programa.

Veleposlanik izroča zboru iz San Martina priznanje Urada
Veleposlanik izroča zboru iz San Martina priznanje Urada © Svobodna Slovenija

Nato so prostor priredili za družabni del. Okoli miz so posedli gostje in si lahko z okusnimi dobrotami in raznovrstno pijačo »privezali dušo«: medtem je na odru potekal nastop folklornih skupin. Folklorne nastope so začeli mladi iz skupine »Vesel slovenski duh«, ki deluje v okviru slovenskega društva Triglav iz Rosaria. Lep je bil tudi nastop Folklorne skupine Mladika iz Našega doma v San Justu. Predstavili so se tudi najmlajši Folklorne skupine s Pristave, ki jih vodi Majda Maček. Ta del pa je zaključila Folklorna skupina Maribor iz Carapachaya. Pred kratkim so se vrnili z uspešne turneje po Sloveniji, kjer so se predstavili s slovensko in argentinsko folkloro. To zadnjo so podali občinstvu na Slovenskem dnevu in želi izreden uspeh.

S tem je bilo konec kulturni dejavnosti. A nadaljeval se je družabni del. K vrtenju mladih in ne tako mladih parov je privabil nastop ansambla Baires Polka. In končno še mladi skupine Kilometro 43. Koliko navdušenja, pa tudi plesa in petja, saj tudi moderna glasba vžge med nami.

Za ples je poskrbel Baires polka
Za ples je poskrbel Baires polka © Svobodna Slovenija

Tako se je, kar ob precej pozni uri, zaključil letošnji jubilejni Slovenski dan in obletnica Slovenskega doma v San Martinu. Bil je lep dokaz, da še živimo in gradimo obzorje prihodnosti.

Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...