Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Družina (foto: Ingimage)
Družina

V ZDA strah pred diskriminacijo zagovornikov tradicionalen zakonske zveze

Slovenija | 30.06.2015, 09:11 Marjana Debevec

V ZDA močno odmeva odločitev vrhovnega sodišča, ki dopušča sklepanje istospolnih zakonskih zvez v vseh ameriških zveznih državah. Medtem ko so homoseksualni aktivisti na stopnicah pred ameriškim vrhovnim sodiščem pod mavričnimi zastavami slavili zgodovinsko razsodbo, pa Cerkve in verske ustanove v ZDA že občutijo ogrožanje njihovih pravic.

Predsednik Škofovske konference ZDA, nadškof Joseph Kurtz, je tesno odločitev, pet proti štiri v prid istospolnim zakonom, minuli konec tedna označil kot tragično napako, ki gre v škodo njihovo družbi in njenim najranljivejšim članom.

Odločitev vrhovnega ustavnega sodišča po njegovih besedah ni zakoreninjena v resnici in bo na koncu ostala brez argumentov. Prepričan je namreč, da je nemoralno in krivično od vlade, ki trdi, da dva človeka istega spola lahko skleneta zakonsko zvezo. Poroka je namreč predvidena za skupnost med moškim in žensko. Spomnimo pa tudi, da je cilj homoseksualnih aktivistov predvsem ukiniti poroko kot tako.

Predsedujoči med ameriškimi škofi izraža zaskrbljenost, ki jo občutijo tudi druge verske skupnosti, da bo razsodba Cerkve prisilila, naj ravnajo v nasprotju s svojim prepričanjem. „Vse skupaj spodbujam, naj svoje moči usmerijo tako, da bo upoštevana tudi od Boga dana svoboda tistih, ki iščejo resnico, jo živijo in zanjo pričujejo“, je izjavil.

Russell Moore, predstavnik največje protestantske Cerkve v ZDA, pa je izrazil bojazen, da bo vsesplošna legalizacija istospolne zakonske zveze v ZDA privedla do diskriminacije verskih skupnosti – morda tudi z odpravo davčnih olajšav za krščanske šole in univerze, ki istospolnih parov na podlagi svojih verskih prepričanj ne bodo obravnavale enakovredno s heterospolnimi pari. Moore in drugi kritiki razsodbe se pri tem sklicujejo na izjave vladnega predstavnika Donalda Verillija, ki je med razpravami na to temo na vprašanje o morebitnih posledicah legalizacije istospolnih zakonov za davčne olajšave verskih skupnosti odgovoril: „O tem bomo še govorili.

Katoliški škofje ob tem podpirajo predlog republikancev v senatu in predstavniški zbornici, ki cilja na to, da svobode nasprotnikov istospolnih zakonskih zvez na podlagi verskih prepričanj ne bi omejevali. To namreč skrbi tudi preglasovano manjšino na vrhovnem sodišču. Glavni sodnik John Roberts je zapisal, da je večina na sodišču spremenila družbeno institucijo, ki je več tisočletij predstavljala temelj človeške družbe.

Slovenija, Svet, Politika, Cerkev po svetu
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...