Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

Papež: Sramotno, da je na Bližnjem vzhodu človeško življenje vredno manj kot nafta

Cerkev po svetu | 16.06.2015, 08:15 Marta Jerebič

V Rimu poteka plenarno zasedanje Združenja organizacij za pomoč vzhodnim Cerkvam (ROACO). Papež je v nagovoru udeležencem dejal, da je zemlja Bližnjega vzhoda namočena s krvjo moških in žensk, med katerimi so številni kristjani, ki so preganjani zaradi svoje vere. Zdi se sicer, da se je v svetu nekoliko prebudila vest, več je pobud za osveščanje in pomoč nedolžnim, ki so po krivici deležni nasilja.

Kljub temu pa bi bilo potrebnega še več truda, da bi se odstranilo »tihe dogovore«, zaradi katerih se zdi, da življenje na tisoče in tisoče družin – žensk, moških, otrok, ostarelih – na tehtnici interesov tehta manj od nafte in orožja. Medtem ko se razglašata mir in pravičnost, se dopušča, da trgovci smrti delujejo na teh ozemljih. Sveti oče je zbrane spodbudil, naj poleg zagotavljanja krščanske karitativne pomoči obsojajo teptanje človekovega dostojanstva.

Udeleženci plenarnega zasedanja govorijo tudi o razmerah v Etiopiji, Eritreji in Armeniji. Papež je zato spodbudil, da ROACO lahko pomaga tem starodavnim krščanskim skupnostim, da se bodo čutile soudeležene v poslanstvu evangelizacije ter da bodo predvsem mladim ponudile obzorje upanja in rasti. »Brez tega se ne bo moglo zaustaviti migracijskega toka, kjer vidimo mnogo sinov in hčera te regije, kako se podajajo na pot, da bi dospeli do sredozemske obale, pri čemer tvegajo tudi življenje,« je še dejal papež.

Vir: Radio Vatikan

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay) Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay)

Kriza učiteljstva kaže krizo smisla

Evropa ne ve, bi šla naprej - v tem kar si je zgradila v zadnjih štirih tisoč letih, ali bi se vsula same vase, proti vsemu - od evtanazije do uničevanja družine, je izrekel prof. dr. Jože Ramovš, ...