Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
papež med Rimljani (foto: Radio Vatikan)
papež med Rimljani

Papež rimski škofiji o skrivnosti starševstva

Slovenija | 15.06.2015, 10:49 Marjana Debevec

Rimska škofija je sinoči slovesno začela škofijo srečanje, ki ga je odprl papež Frančišek. Več kot 20 tisoč vernikom, zbranim na Trgu sv. Petra, je dejal: Sejte ljubezen in ne pozabite, da so otroci nekaj svetega. Spregovoril pa je tudi o nenadomestljivi vlogi starih staršev in nevarnostih ideološke kolonizacije.

Papeža Frančiška je z velikim veseljem in navdušenjem sprejela njegova – rimska škofija. Zbrane je povabil k posredovanju vere prebivalcem mesta, ki močno potrebuje moralne in duhovne prenove. „Zdi se, da je vse vseeno, da je vse relativno; da je evangelij le neka lepa zgodba, da ga je lepo brati, ampak vse ostane le pri tem, pri neki ideji.“ To je še posebej aktualno za odraščajoče, ki jih zastruplja ideološka kolonizacija, je poudaril papež.

Zatem pa je spregovoril o skrivnosti biti starši. Postati oče in mama po njegovih besedah pomeni Božjo poklicanost ljubiti se popolnoma in brez pridržkov, pomeni sodelovati z Bogom v tej ljubezni in prenašati življenje otrokom. „To je čudovit poklic, saj nam pomaga biti na poseben način po Božji podobi in sličnosti. Postati oče in mama pomeni resnično uresničiti se, saj s tem postanemo podobni Bogu“. Za otroke je po papeževih besedah največje pričevanje, če se starša ljubita med seboj in verjameta v lepoto te ljubezni; če sta nežna do drug do drugega, se spoštujeta in si odpuščata. „To z veseljem in srečo napolni srca njihovih otrok“, je dejal in dodal: „Otroci še preden prebivajo v neki hiši iz opek, prebivajo v medsebojni ljubezni med staršema.

Zatem je papež spregovoril o temeljni razliki med moškim in žensko, ki je pravzaprav veliko bogastvo. „Otroci odraščajo, ko vidijo očeta in mamo; oblikujejo svojo identiteto v soočanju z ljubeznijo očeta in matere, z razliko med njima“. Če pa zaradi hudih napetosti vendarle pride do ločitve, je papež starše prosil, naj otrok ne zlorabljajo kot talce. Vse to jih namreč močno rani.

Nazadnje pa je Frančišek starše še povabil, naj bodo sodelavci Svetega Duha, ki nam prišepetava Jezusove besede. Te pa naj bi posredovali tudi svojim otrokom. „Oni se bodo iz vaših ust in vašega življenja naučili, da nam, če sledimo Gospodu, to prinaša navdušenje, željo, da bi se iztrošili za druge, daruje nam upanje tudi v težavah in bolečinah, saj nismo nikoli sami, ampak vedno z Gospodom in z brati“, je družinam še dejal papež Frančišek.

Slovenija, Svet, Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay) Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay)

Kriza učiteljstva kaže krizo smisla

Evropa ne ve, bi šla naprej - v tem kar si je zgradila v zadnjih štirih tisoč letih, ali bi se vsula same vase, proti vsemu - od evtanazije do uničevanja družine, je izrekel prof. dr. Jože Ramovš, ...