Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Papež Frančišek - Angelus (foto: CTV)
Papež Frančišek - Angelus

Papež: Vsi smo odgovorni za varovanje Stvarstva

Papež in Sveti sedež | 14.06.2015, 13:00 Marta Jerebič

Papež Frančišek je pri današnjem opoldanskem nagovoru spregovoril o dveh prilikah: o rastočem žitu in gorčičnem zrnu. Pokažeta nam, da Božje kraljestvo predpostavlja naše sodelovanje, vendar je hkrati predvsem Gospodova pobuda in dar. Nekaj besed je namenil tudi okrožnici o varovanju Stvarstva, ki bo objavljena v četrtek, in današnjemu svetovnemu dnevu krvodajalcev.

Prilika o rastočem žitu nam po papeževih besedah pojasnjuje, da je vedno Bog tisti, ki daje rast svojemu kraljestvu, človek pa je njegov ponižni sodelavec, ki opazuje in se veseli božje stvaritvene dejavnosti in potrpežljivo pričakuje njene sadove.

Prilika o gorčičnem zrnu prav tako govori o Božjem kraljestvu, ki je v človeškem merilu neznatna in navidez nepomembna resničnost. Za članstvo v njem je potrebno uboštvo v srcu; nezanašanje na svoje sposobnosti, ampak v moč Božje ljubezni, ne delovati v smislu, da bi bili pomembni v očeh sveta, ampak dragoceni v Božjih očeh, ki daje prednost preprostim in ponižnim. “Kadar živimo na tak način, prek nas prodira Kristusova moč in preobraža to, kar je majhno in skromno v resničnost, ki prekvasi celotno tkivo sveta in zgodovine.

Iz teh dveh prilik izvira pomemben nauk: “Božje kraljestvo predpostavlja naše sodelovanje, vendar je hkrati predvsem Gospodova pobuda in dar. Naše nebogljeno delo, navidez povsem neznatno pred zapletenostjo problemov sveta, se ne boji nikakršnih težav, če je vključeno v Božje delo. Gospodova zmaga je zagotovljena. Njegova ljubezen bo prevladala in bo spodbudila rast vsakega semena dobrega na zemlji. To nam vliva zaupanje in optimizem, ne glede na krivice, trpljenje in drame, s katerimi se srečujemo. Seme dobrega in miru kali in se razvija, kajti usmiljena Božja ljubezen ga spodbuja k dozorevanju. “

Okrožnica

Po molitvi Angelovega češčenja je papež omenil okrožnico o okolju, ki bo objavljena v četrtek. “Vabim vas, da ta dogodek pospremite s pozornostjo do onesnaževanja okolja in njegove sanacije. Okrožnica je namenjena vsem: Molimo, da bi vsi lahko prejeli njeno sporočilo in rasli v odgovornosti do skupnega doma, ki nam ga je zaupal Bog.”

Svetovni dan krvodajalcev

Ob svetovnem dnevu krvodajalcev pa se je zahvalil milijonom ljudi, ki pomagajo bratom in sestram v težavah, zlasti mlade pa je povabil, naj sledijo njihovemu zgledu.

 

 

Papež in Sveti sedež
Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay) Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay)

Kriza učiteljstva kaže krizo smisla

Evropa ne ve, bi šla naprej - v tem kar si je zgradila v zadnjih štirih tisoč letih, ali bi se vsula same vase, proti vsemu - od evtanazije do uničevanja družine, je izrekel prof. dr. Jože Ramovš, ...