Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič
Svet kardinalov (foto: Radio Vatikan)
Svet kardinalov

Srečanje Sveta kardinalov

Cerkev po svetu | 09.06.2015, 07:23 Marta Jerebič

V Vatikanu poteka deseto srečanje Sveta devetih kardinalov, ki se ga udeležuje tudi papež Frančišek. Pogovori o reformi rimske kurije bodo potekali do jutri. Letos je to že tretje srečanje, na katerem papeževi najožji svetovalci vse napore usmerjajo v osnutek nove konstitucije za rimsko kurijo, ki naj bi bila spisana do konca prihodnjega leta.

Svet kardinalov najverjetneje znova razpravlja o dveh novih kongregacijah. Kot je znano, naj bi ena zajemala področja laikov, družine in življenja, druga pa dobrodelnost, pravičnost, mir in ekologijo.

Kardinali imajo na mizi gotovo tudi projekt reforme vatikanskih medijev, ki obsega časopis L'osservatore Romano, Radio Vatikan, televizijski center, papeški svet za sredstva družbenega obveščanja in tiskovni urad. Komisija, ki jo je vodil britanski lord Chris Patten, je že opravila svojo analizo, papež pa je nato 30. aprila imenoval še eno komisijo, ki naj bi predloge spravila v tek. Vodi jo direktor vatikanskega televizijskega centra, msgr. Dario Edoardo Vigano.

Potem je tu še delo komisije za zaščito mladoletnih, ki se je v medijski kroniki pojavila zaradi objave statutov, predvsem pa zaradi polemike med njenim članom, Britancem Petrom Saundersom, in prefektom vatikanskega tajništva za ekonomijo, kardinolom Georgem Pellom. Saunders je namreč kardinala obtožil sociopatske drže do žrtev spolnih zlorab in ga pozval k odstopu. Pell je vse obtožbe zanikal.

Svet devetih kardinalov bo morda kakšno besedo rekel tudi o statutih Tajništva in Sveta za ekonomijo, ki sta bila objavljena ob veliki noči, prejšnji teden pa je bil imenovan tudi glavni revizor Libero Milone.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.