Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
papež na letalu z novinarji (foto: Radio Vatikan)
papež na letalu z novinarji

Papež na letalu o Međugorju, miru in potrošništvu

Svet | 07.06.2015, 13:06 Marjana Debevec

Papež Frančišek se je na letalu ob odhodu iz Sarajeva srečal z novinarji in odgovoril na nekaj njihovih vprašanj. Zanimalo jih je predvsem, kakšen je status Međugorja, kako graditi mir in kako preprečiti potrošništvo, ki škoduje mladim.

Papež Frančišek je potrdil, da je komisija, ki jo je vodil kardinal Camillo Ruini o Međugorja sklenila svoje delo, zdaj pa zadevo obravnava kongregacija za nauk vere. Zatem je sveti oče odgovoril na vprašanje, zakaj potuje predvsem na obrobja Evrope, kot sta bili Albanija ter Bosna in Hercegovina. „To je znamenje! Evropo bi rad začel obiskovati pri najmanjših državah in balkanske dežele so mnogo trpele. Zato jih prednostno izbiram.“

Zatem je papež znova obsodil tiste, ki govorijo o miru, hkrati pa ustvarjajo ozračje vojne. „To je hinavščina! Zato sem rekel, da ni dovolj govoriti o miru, ampak ga je treba ustvarjati! Kdor samo govori o njem, je v nasprotju s samim seboj. Kdor govori o miru, hkrati pa podpira vojno, na primer s prodajo orožja, je hinavec!“, je bil odločen papež, ki se je zatem dotaknil tudi vprašanja odvisnosti od računalnika in mobilnih telefonov, kar je spregovoril mladim. „Mnogi straši mi pravijo, da so otroci za mizo vsak s svojim telefonom in tako v nekem drugem svetu. Seveda je virtualni jezik nekaj, česar ne moremo zanikati: moramo pa ga pripeljati na dobro pot, saj je del napredka človeštva. Če nas ta tehnologija vodi stran od skupnostnega, družinskega in družbenega življenja, tudi od športa in umetnosti ter ostanemo navezani na računalnik, je to psihična bolezen“, je dejal sveti oče.

Ob tem je obsodil nekatera zla potrošništva, kot so pornografija ter relativistični, uživaški in potrošniški programi na televiziji. „Vemo, da sta potrošništvo in relativizem rak naše družbe. O tem bom govoril v prihodnji okrožnici, ki bo izšla v tem mesecu“, je dejal Frančišek, ki je še dodal, bi moral biti računalnik vedno v skupnem prostoru in ne v otroški sobi. Tudi na ta način lahko starši zavarujemo naše otroke.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.