Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič

Nasilje nad kristjani se stopnjuje

Slovenija | 02.06.2015, 11:55 Marjana Debevec

Nasilje nad kristjani se stopnjuje na Bližnjem Vzhodu, kot tudi v Aziji in v nekaterih afriških državah. Na tisoče beguncev živi v nevzdržnih razmerah, mednarodna skupnost pa je pogosto brezbrižna do trpljenja teh ljudi.

V Pakistanu se vedno bolj zaostrujejo odnosi do verskih in etničnih manjšin, tarča napadov pa so pogosto tisti, ki si prizadevajo za zaščito temeljnih človekovih pravic. To je bila ena od ugotovitev udeležencev konference z naslovom: Verske manjšine in svoboda izražanja veroizpovedi v Pakistanu. Na njem so se zbrali borci za pravice in predstavniki manjšin, da bi skupaj iskali odgovore na pereča vprašanja. Opozorili so tudi na problem pomanjkljive komunikacije. Novinarjem namreč grozijo in ne morejo svobodno pisati o manjšinah.

Odprto preganjanje verskih manjšin, še posebej kristjanov, pa se nadaljuje tudi v Iraku in Siriji. Milanska Karitas zato zbira sredstva za pomoč kristjanom, ki so pobegnili z območij, ki jih je zasedla Islamska država. Kardinal Angelo Scola bo namreč od 16. do 20. junija odpotoval na Bližnji vzhod. Sodeloval bo na sinodi libanonskih škofov, ki bo potekala na temo družine, obiskal pa bo tudi begunska taborišča na severu Iraka. 19. junija se bo mudil v Erbilu, da bi zagotovil solidarnost milanske nadškofije s preganjanimi kristjani. Prav zanje namreč milanska Karitas v zadnjih tednih zbira denar. Razmere v begunskih taboriščih so namreč katastrofalne. Ljudje že skoraj eno leto živijo v šotorih pred cerkvami, ali pa v prenapolnjenih zatočiščih. Otroci potrebujejo zdravstveno oskrbo in šolske potrebščine.

V glavnem mestu Burundija pa so preteklo nedeljo med procesijo ob sklepu marijanskega meseca preprečili atentat na tamkajšnjega nadškofa. Dogodek se je zgodil potem, ko je škofovska konferenca z dvema izjavama izrazila jasno stališče o krizi, ki je nastopila v državi, potem ko se je predsednik odločil, da bo 26. junija še tretjič kandidiral za to mesto. Škofje so namreč v prvi izjavi zahtevali, da se datum volitev prestavi, pretekli četrtek pa so naznanili umik duhovnikov, ki so dobili dovoljenje, da bodo del neodvisnih volilnih komisij. To so le nekateri od izzivov, s katerimi se srečuje Cerkev na najbolj vročih krajih našega planeta.

Slovenija, Svet, Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.