Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović

Srbski premier na zgodovinski obisk v Tirano

Svet | 27.05.2015, 00:45

Aleksandar Vučić bo prvi predsednik srbske vlade, ki bo obiskal Albanijo. Danes se bo v Tirani srečal s tamkajšnjim premierjem Edijem Ramo, jutri bo nagovoril gospodarski forum, ki se ga bodo udeležili voditelji držav regije. Ves ta čas bodo v Albaniji veljali strogi varnostni ukrepi.

Namen Vučićevega dvodnevnega obiska je izboljšanje krhkih odnosov med državama, ki so pomembni za stabilnost na Balkanu. Rama je pred Vučićevim obiskom dejal, da želi poglobitev medsebojnega sodelovanja ter skupen napredek na poti miru, sodelovanja in približevanja Evropski uniji. Prepričan je, da lahko Albanija in Srbija naredita za Balkan to, kar sta Francija in Nemčija za Evropo po drugi svetovni vojni. Vučić je pred obiskom optimističen, dejal je, da razlik brez dialoga ni mogoče rešiti.

Nekateri politični analitiki ocenjujejo, da je izboljšanje odnosov med državama ključnega pomena za stabilnost na Balkanu, glavna ovira je vprašanje Kosova. Vučićev obisk naj bi kljub temu prispeval k določenemu napredku, čeprav so odnosi že leta napeti tudi zaradi zahtev albanske manjšine v Srbiji po večji avtonomiji, kot tudi strahov Beograda pred oblikovanjem velike Albanije.

V luči želje po izboljšanju sodelovanja bodo v ospredju pogovorov Vučića in Rame tudi gospodarska vprašanja. Vučića bo na obisku spremljala tudi podpredsednica vlade ter ministrica za promet in infrastrukturo Zorana Mihajlović. Po njenih besedah se bodo lotili iskanja skupnih stališč o naložbenih projektih. "Mislim, da je prišel čas, da ko govorimo o srbsko-albanskih odnosih, ne mislimo samo na težave, ampak da so v ospredju načrtovanja in vse tisto, kar želimo narediti skupaj. Oblikovali smo že skupno delovno skupino za infrastrukturne projekte. To je eden od dokazov, da se regija lahko razvija, ko tam vlada stabilnost," je pojasnila Mihajlovićeva.

Svet
Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...