Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar

Dogajanje v Clevelandu

| 31.05.2015, 18:04 Matjaž Merljak

O spominskem dnevu, večeru slovenskih krščanskih izročil, otvoritveni veselici na Slovenski pristavi in o bližnjem spominu vseh vojnih in povojnih žrtev nasilja tokrat iz Clevelanda poroča Tone Ovsenik.

Pretekli ponedeljek, 25. maja, je naša dežela praznovala Spominski dan, dan posvečen spominu vseh, ki so darovali svoja življenja za svobodo, ki jo v tej deželi živimo. Letos je bil ta dan še toliko bolj čas premišljevanja, ko obhajamo 70. letnico konca druge svetovne vojne. Imamo veliko za premisliti in se zahvaliti Božji previdnosti o zadevi naše svobode in nam od Boga dane pravice do življenja, sreče in prizadevanja do sreče. Na ta Spominski dan smo imeli velik dolg naše hvaležnosti mnogim, ki so naredili največjo žrtev med časom vojne in dali življenje za značilno svobodo. Postaviti se proti hudobiji ni lahko, toda potrebno. V spomin padlim in vsem, ki so odšli v večnost pred nami, smo se rojaki zbrali v molitvi na pokopališču, kjer v Bogu počiva lepo število rojakov.

Na večer praznika Slovenskih izročil se je zbrala lepa množica rojakov ob kapelici Lurške Matere Božje ob molitvi in petimi litanijami Matere Božje in procesijo. Federacija KSKJ vsako leto pripravi ta večer in letos je bil zadolžen za molitveni večer župnik Svetega Vida, Jože Božnar, čeprav sta bila navzoča in vodila bogoslužje oba župnika, Božnar kakor tudi župnik Marije Vnebovzete, Janez Kumše. Vse to se je vršilo v lepem majskem večeru v zahvalo Mariji Pomagaj, zavetnici našega naroda.

Obe naši slovenski župniji v teh dneh tudi vpisujeta mašne intencije za prihodnje leto. Kdor bi želel naročiti branje svete maše v prihodnjem letu, je naprošen to sporočiti v župnišču in rezervira datum in čas.

Slovenska Pristava pri Clevelandu iz zraka
Slovenska Pristava pri Clevelandu iz zraka © Matjaž Merljak

Preteklo nedeljo je bila otvoritvena veselica na Slovenski pristavi. Vse se je začelo s sveto mašo, ki jo je daroval župnik Marije Vnebovzete, Janez Kumše. Po maši, v lepem, sončnem, toplem dnevu je Pristava zaživela ob dobri hrani, pijači in plesni glasbi. Letošnji koledar prireditev, ki se bodo odvijale na Pristavi, je dodobra zaseden. Prve piknike, se pravi prve nedelje v mesecu juniju, so rezervirane za piknike slovenskih šol. Temu pa sledijo druge organizacije, kakor tudi naše župnije.

V nedeljo, 21. junija, bo slovesno, ko se bo brala sveta maša v spomin vseh vojnih in povojnih žrtev nasilja. Letos je to še toliko bolj izpostavljeno, ker poteka okrogla obletnica, 70-letnica konca vojne, številnih moritev, begunstva in razdeljenja slovenskega naroda. 70 let je preteklo in slovenski narod še vedno trpi, je razdeljen, ker si ne znamo ali nismo zmožni vsi priznati svojih krivd, napak, ki smo jih morebitno storili. Drugi narodi so se sprijaznili s svojo preteklostjo, a Slovenci tega še danes nismo zmožni. Še vedno si eni prislužujejo in slavijo svobodo, ki pa je bila le za nekatere, za druge pa suženjstvo, ki je diskriminiralo po slovenski zemlji. Bil bi skrajni čas, da si sežemo v roke in priznamo vsak svoje in postanemo res bratje, kakor nas uči evangelij. Kje je tvoj brat? Je doma, je v tujini ali celo v kakšni jami ali jašku in še danes po tolikih letih ga ne prepoznaš? Ali nismo v nedeljo praznovali praznik prihoda Svetega Duha nad apostoli? Odprimo svoja srca in pustimo Njemu, naj nas osvetli z svojim duhom.

Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...