Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Praznik češenj v Mačkoljah (foto: arhiv organizatorja)
Praznik češenj v Mačkoljah

53. Praznik češenj v Mačkoljah

| 29.05.2015, 11:43 Matjaž Merljak

Ta konec tedna, pa še nekaj dni prihodnjega, bo v vasici Mačkolje pri Trstu potekal tradicionalni praznik češenj.

Za Tržačane je Praznik češenj v Mačkoljah sinonim prave šagre. Brez dvoma je ta vaški praznik resnično priljubljen, vedno znova pa preseneča zvestoba obiskovalcev, ki se že več kot 50 let zbirajo v tej breški vasici konec maja. Njim je namenjena pozornost odbornikov in članov Slovenskega prosvetnega društva Mačkolje, ki že od vsega začetka skrbi za izvedbo Praznika češenj.

Starim in novim gostom bo prireditev odprla vrata v petek, 29. maja, sklenila pa se bo v torek, 2. junija. Zabavne plesne melodije mladih glasbenih skupin (tokrat bodo na oder stopili Klapa z Brega, AlterEgo, Domači zvoki, ansambel Nebojsega, Rock n'Bndime in Kraški muzikanti), okusne jedi na žaru, domače vino in seveda... sladke češnje so sestavine za dolgoletno priljubljenost. Vse pa je začinjeno s prijaznostjo prirediteljev, ki se trudijo ustreči različnim okusom številnih gostov, pri tem pa skušajo še vedno ohraniti nekaj pristnega duha prvih izvedb.

Senca hrastov na mačkoljanski "Metežici" je prav tako prijetna in vabeča kot pred petdeset leti, na prireditvenem prostoru pa so danes predvsem mladi obrazi. Veliko je tudi družin, saj je postal za marsikaterega gosta obisk te prireditve prava družinska tradicija. Za vseh velja posrečena oznaka, objavljena na neki italijanski spletni strani o zabavnih dogodkih, da predstavlja Praznik češenj v Mačkoljah "preteklost in sodobnost teh obmejnih krajev, z eno nogo v Italiji in z dušo v Sloveniji".

Niko Tul

Praznik češenj v Mačkoljah 2015
Praznik češenj v Mačkoljah 2015 © SPD Mačkolje

Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...