Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Zadnje slovo dr. Alojzija Starca in Janeza Kalana (foto: Svobodna Slovenija)
Zadnje slovo dr. Alojzija Starca in Janeza Kalana

Zadnje slovo dr. Starca in župnika Kalana

| 18.05.2015, 11:48 Matjaž Merljak

V soboto, 25. aprila 2015, smo se dokončno poslovili od naših dragih dušnih pastirjev. V slovenski cerkvi Marije Pomagaj je potekel prekop zemeljskih ostankov prelata dr. Alojzija Starca in župnika Janeza Kalana.

Sv. mašo je daroval delegat dr. Jure Rode, somaševal je Franci Cukjati.

Janez Kalan
Janez Kalan © Svobodna Slovenija
Pri pridigi je dr. Rode nanizal nekaj spominov na dr. Alojzija Starca, ki je bil goreč duhovnik in skrben dušni pastir svojih faranov v San Justu in kasneje kot delegat slovenske skupnosti. Prijateljsko se je zanimal za vsakega človeka, osebno vabil na duhovne vaje in druge verske prireditve. Posebej je skrbel za mladino. Vedno je bil pripravljen pomagati v vseh težavah.

Dr. Alojzij Starc
Dr. Alojzij Starc © Svobodna Slovenija
O Janezu Kalanu je spregovoril Franci Cukjati. Povedal je, da je kot dušni pastir skrbel za okraj Ramos Mejia. Obiskoval je družine, poznal vse svoje farane in se posvečal njihovim duhovnim in življenjskim potrebam. Bil je med ustanovitelji Slomškovega doma.

Pri sv. maši je prepeval Mešani pevski zbor San Justo pod vodstvom Andreja Selana; na orglah jih je spremljala prof. Andrejka Selan Vombergar.

Ob koncu maše je pepel dr. Alojzija Starca stresel v pepelnico predsednik Našega doma San Justo Marjan Grilj; č. g. Janeza Kalana pa predsednik Slomškovega doma mag. Pavel Brula. Med obredom smo verniki peli pesem: »Marija, Mati moja, tolažba sladka meni ...« ; ob koncu pa »Marija skoz´ življenje«.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.