Maja MorelaMaja Morela
Marko ZupanMarko Zupan
Marcel KrekMarcel Krek
Otroci slovenske šole in verouka na proslavi 55-letnice slovenske župnije Stuttgart (foto: Arhiv slovenske župnije v Stuttgartu)
Otroci slovenske šole in verouka na proslavi 55-letnice slovenske župnije Stuttgart

Praznovanje 55-letnice slo. župnije Stuttgart

| 19.05.2015, 08:37 Matjaž Merljak

Slovenska župnija sv. Cirila in Metoda v Stuttgartu v Nemčiji je v nedeljo, 10. maja 2015 praznovala 55-letnico obstoja. Praznično sveto mašo, ki jo je daroval upokojeni mariborski nadškof Franc Kramberger, so združili s slovesnostjo prvega svetega obhajila.

Župnik Aleš Kalamar je za oddajo Slovencem po svetu in domovini povedal, da je bilo praznovanje sestavljeno iz treh delov: svete maše, proslave in zabave. Nadškof Kramberger je rojakom izrekel veliko spodbudnih besed ter se jim zahvalil za zvestobo veri in da niso pozabili na slovenstvo. Pokazal je na svetli zgled blaženega Antona Martina Slomška in na njegovo misel: Sveta vera bodi vam luč, materni jezik pa ključ do zveličavne narodove omike.

Pri prvem svetem obhajilu je bilo pet slovenskih otrok. Na proslavi je zbrane pozdravil tudi generalni konzul iz Muenchna Jožef Keček, o jubileju so spregovorili tudi drugi predstavniki župnije. Praznovanja se je udeležilo več kot 250 ljudi, prišli so tudi v narodnih nošah, zapeli so člani župnijskega pevskega zbora Obzorje, nastopili so otroci iz slovenske šole in veroučne šole, v zabavnem delu pa je igral tudi domači ansambel Panonia.

Izseljenski duhovniki ob somaševanju z nadškofom dr. Francem Krambergerjem
Izseljenski duhovniki ob somaševanju z nadškofom dr. Francem Krambergerjem © Arhiv slovenske župnije v Stuttgartu

Folklorna skupina predstavi slovenske plese
Folklorna skupina predstavi slovenske plese © Arhiv slovenske župnije v Stuttgartu

Obletnica slovenske župnije Stuttgart in slovenske narodne noše
Obletnica slovenske župnije Stuttgart in slovenske narodne noše © Arhiv slovenske župnije v Stuttgartu

 

Veselje do življenja je preplavilo ulice Kopra (photo: Robert Hlede) Veselje do življenja je preplavilo ulice Kopra (photo: Robert Hlede)

Urša Cankar Soares: Tega nismo pričakovali... #foto

Število udeležencev prvega Pohoda za življenje v Kopru je preseglo vsa pričakovanja. Na slavljenju življenja se je namreč zbralo kar tisoč ljudi vseh starosti, veliko mladih, starih staršev in ...

Vojaki priromali pred baziliko Marije Pomagaj (photo: marija.si) Vojaki priromali pred baziliko Marije Pomagaj (photo: marija.si)

O čem so se vojaki pogovarjali na poti na Brezje?

K Mariji Pomagaj na Brezje vsako leto priromajo pripadniki in pripadnice Slovenske vojske. Za dan romanja izberejo nedeljo ob jubileju ustanovitve Vojaškega vikariata, ki je 21. septembra 2000. ...

Martin Vuk pred plakatom, ki vabi na Pohod za življenje (photo: Martin Vuk) Martin Vuk pred plakatom, ki vabi na Pohod za življenje (photo: Martin Vuk)

V Kopru danes prvič Pohod za življenje

Letos prvi tudi v Kopru pripravljajo Pohod za življenje, ki bo potekal pod geslom: Vsak nerojeni otrok je človek! Začel se bo danes ob 11. uri pred Taverno. Pogovarjali smo se s koordinatorjem ...

Ana in Andrej Mrak ter s. Meta Potočnik (photo: osebni arhiv) Ana in Andrej Mrak ter s. Meta Potočnik (photo: osebni arhiv)

Peter in Ana: Sva malce drugačna od drugih

Ob začetku novega šolskega leta so v pritličju Škofijske klasične gimnazije v Ljubljani postavili na ogled razstavo fotografij lesenih izdelkov Andreja Mraka »Delo in srce za dušo in dom«. Andrej ...

Pristno veselje je radost, ki se zaveda resnosti življenja.  (photo: PixaBay) Pristno veselje je radost, ki se zaveda resnosti življenja.  (photo: PixaBay)

Pristno veselje za smiselno življenje

Kaj je v življenju najvažnejše? To je eno od osrednjih izhodišč v sklopu rednih oddaj s prof. dr. Jožetom Ramovšem za boljše sožitje med nami. V zadnjem septembrskem torkovem srečanju smo govorili ...