Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič

50.000 prijavljenih za papeževo mašo v Sarajevu

Cerkev po svetu | 20.05.2015, 09:30 Marta Jerebič

Za papežev obisk v Sarajevu 6. junija je prispelo že več kakor 50.000 prijav. Večina jih prihaja iz Hrvaške, pa tudi iz Srbije, Makedonije, Slovenije, hrvaških skupnosti v Nemčiji, iz Avstrije in Italije.

Novico je na tiskovni konferenci sporočil sarajevski nadškof kardinal Vinko Puljić. Po njegovih besedah je za papežev obisk veliko zanimanja tudi med mladimi: do 11. maja je prispelo 3.500 prijav mladih za srečanje s papežem Frančiškom. Kar zadeva vprašanje varnosti, zaenkrat ni nobenih namigov na nevarnost.

Geslo papeževega obiska bo Mir z vami. Pobudo zanj je dal papež Frančišek, da bi spodbudil k mirovnemu procesu v Bosni in Hercegovini.

Program papeževega obiska

Papež bo na mednarodno letališče v Sarajevu prispel okoli 9. ure. Uradno slovesnost ob sprejemu prirejajo na trgu pred predsedniško palačo, nekaj po 10. uri bo nagovoril predstavnike oblasti, ob 11. uri pa bo obhajal slovesno bogoslužje na stadionu Koševo. Kosil bo s škofi Bosne in Hercegovine.

Popoldne se bo v stolnici srečal z duhovniki, redovniki, redovnicami in bogoslovci, v mednarodnem frančiškanskem študentskem centru bo sledilo ekumensko in medversko srečanje, zvečer pa še srečanje mladih v škofijskem mladinskem centru Janeza Pavla II. Od Sarajeva se bo poslovil malo pred 20. uro, svetega očeta v Vatikanu pričakujejo okoli pol desete ure zvečer.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.