Maja MorelaMaja Morela
Marko ZupanMarko Zupan
Marcel KrekMarcel Krek
Valentin Inzko starejši (foto: Mohorjeva družba Celovec)
Valentin Inzko starejši

Valentin Inzko - Glasnik sožitja - 1923-2002

| 06.05.2015, 09:03 Matjaž Merljak

Mohorjeva družba Celovec, Krščanska kulturna zveza, Slovenski narodopisni inštitut Urban Jarnik in SPD Kočna so nedavno izdali knjigo o učitelju in šolskem nadzorniku, predsedniku Narodnega sveta koroških Slovencev ter pobudniku slovensko-nemškega dialoga na Koroškem Valentinu Inzku. Predstavitev je bila tudi na 13. Koroških kulturnih dnevih v Ljubljani.

Mag. Hanzi Filipič je na predstavitvi dejal, da gre za človeka, ki je bil duhovni velikan, a tudi velikan po srcu, glasnik sožitja, zato tudi tako ime zbornika, po drugi strani je bil njegov praprastric Andrej Einspieler oče koroških Slovencev. Mag. Filipič je še naglasil, da je skupna Koroška dediščina Valentina Inzka. Pomemben je tudi za koroško Cerkev - leta 1972 je bil sposoben se opravičiti v imenu koroških Slovencev, kar so hudega storili na Koroškem. Marsikdo je to razumel napačno, a to je bil začetek, ki je omogočal dialog in boljše sožitje ...

Hanzi Filipič in Janko Zerzer
Hanzi Filipič in Janko Zerzer © Matjaž Merljak
Dr. Janko Zerzer je bil urednik zbornika. Kot je dejal, je ideja zanj nastala pred petimi leti, a stvar je postala bolj konkretna na začetku leta 2012. Pri izdelavi zbornika so bile vključene vse organizacije, s katerimi je bili Valentin Inzko idejno povezan: bil je bil vodja kulturnega odseka v Narodnem svetu koroških Slovencev, nekaj let pri ustanoviteljih zveze pevskih društev in idejno podprl ustanovitev KKZ in je sodeloval v več vodstvenih položajih le-te.

Knjiga ima 27 prispevkov 26-ih avtorjev, nekateri so bolj kratki drugi bolj obširni in temeljito pripravljeni. V prvem delu je prikazano družinsko ozadje: pripoved žene Marinke in vseh treh živečih otrok Zdravka, Zale in Alenke. V drugem delu pa je zbrano delovanje dr. Inzka: na šolskem področju, v politiki, v kulturi in pa na cerkvenem področju.

En prispevek se posveča rodovniku. Dr. Valentin Inzko je duhovni dedič Andreja Einspielerja, ki se je boril za priznanje, enakopravnost in razumevanje ter se je trudil za harmonični odnos večine od manjšinskih ljudi.

Tretji del prinaša prispevke o ljudeh, ki so se srečali z Valentinom Inzkom, je še povedal Janko Zerzer.

Knjiga o Valentinu Inzku
Knjiga o Valentinu Inzku © Mohorjeva družba Celovec

Veselje do življenja je preplavilo ulice Kopra (photo: Robert Hlede) Veselje do življenja je preplavilo ulice Kopra (photo: Robert Hlede)

Urša Cankar Soares: Tega nismo pričakovali... #foto

Število udeležencev prvega Pohoda za življenje v Kopru je preseglo vsa pričakovanja. Na slavljenju življenja se je namreč zbralo kar tisoč ljudi vseh starosti, veliko mladih, starih staršev in ...

Vojaki priromali pred baziliko Marije Pomagaj (photo: marija.si) Vojaki priromali pred baziliko Marije Pomagaj (photo: marija.si)

O čem so se vojaki pogovarjali na poti na Brezje?

K Mariji Pomagaj na Brezje vsako leto priromajo pripadniki in pripadnice Slovenske vojske. Za dan romanja izberejo nedeljo ob jubileju ustanovitve Vojaškega vikariata, ki je 21. septembra 2000. ...

Martin Vuk pred plakatom, ki vabi na Pohod za življenje (photo: Martin Vuk) Martin Vuk pred plakatom, ki vabi na Pohod za življenje (photo: Martin Vuk)

V Kopru danes prvič Pohod za življenje

Letos prvi tudi v Kopru pripravljajo Pohod za življenje, ki bo potekal pod geslom: Vsak nerojeni otrok je človek! Začel se bo danes ob 11. uri pred Taverno. Pogovarjali smo se s koordinatorjem ...

Ana in Andrej Mrak ter s. Meta Potočnik (photo: osebni arhiv) Ana in Andrej Mrak ter s. Meta Potočnik (photo: osebni arhiv)

Peter in Ana: Sva malce drugačna od drugih

Ob začetku novega šolskega leta so v pritličju Škofijske klasične gimnazije v Ljubljani postavili na ogled razstavo fotografij lesenih izdelkov Andreja Mraka »Delo in srce za dušo in dom«. Andrej ...

Pristno veselje je radost, ki se zaveda resnosti življenja.  (photo: PixaBay) Pristno veselje je radost, ki se zaveda resnosti življenja.  (photo: PixaBay)

Pristno veselje za smiselno življenje

Kaj je v življenju najvažnejše? To je eno od osrednjih izhodišč v sklopu rednih oddaj s prof. dr. Jožetom Ramovšem za boljše sožitje med nami. V zadnjem septembrskem torkovem srečanju smo govorili ...