Maja MorelaMaja Morela
Marko ZupanMarko Zupan
Marcel KrekMarcel Krek

Velika noč v Melbournu

| 14.04.2015, 13:21 Matjaž Merljak

Rojaki v avstralskem Melbournu se v postnem času spominjajo čudovitih božjih del. Ob petkih in nedeljah so v Kewju molili križev pot, imeli so postno romanje ter lepo obeležili vse obrede velikega tedna.

Pobožnost križevega pota je ob nedeljah pripravila molitvena skupina, ob nedeljah pa so ga molili pred mašo. V slovenskem verskem središču v Kewju imajo lepe podobe križevega pota, ki jih je pred dvema letoma naslikala rojakinja.

V soboto pred tiho nedeljo so imeli tradicionalno postno romanje na Ta Pinu, kjer je tudi slovenska kapelica, posvečena Sveti družini, pater Ciril Božič je obiskal tudi rojake v Perthu in po domovih.

V soboto pred cvetno nedeljo so v slovenski šoli spletli več kot 180 butaric.

Pletenje butaric pred cvetno nedeljo v Kewju
Pletenje butaric pred cvetno nedeljo v Kewju © Marija Anžič

Na cvetno nedeljo, ki je bila skoraj poletna, so v procesiji sodelovali otroci v narodnih šolah. Z rojaki sta bila tudi policijski kaplan dr. John Broughton in misijonar p. Stanko Rozman, ki je na sobotnem letu. Rojaki so na prostem, pred lurško kapelico, lahko prisluhnili dramatiziranemu branju pasijona.

Cvetna nedelja 2015 v Slovenskem misijonu v Kewju v Melbournu
Cvetna nedelja 2015 v Slovenskem misijonu v Kewju v Melbournu © Marija Anžič

V velikem tednu so imeli obrede kot v Sloveniji, krizmena maša je bila že v torek, veliki petek pa je v skladu z angleško tradicijo državni praznik, ko so trgovine zaprte. Bogoslužje so imeli že ob treh popoldne, po njem so se iz cerkve odpravili k božjemu grobu, ki je v lurški votlini. Na veliko soboto so imeli blagoslove velikonočnih jedil, ki ga vpeljujejo tudi avstralske župnije. Vigilijo, ki privabi veliko ljudi, tudi od daleč, začnejo že ob šestih zvečer, ob koncu imajo že velikonočno procesijo. Na veliko noč so imeli dve praznični maši, prav tako na belo nedeljo, praznik božjega usmiljenja. P. David je obiskal rojake v Geelongu in St. Albansu.

Velikonočna vigilija v Kewju v Melbournu
Velikonočna vigilija v Kewju v Melbournu © Marija Anžič

Veselje do življenja je preplavilo ulice Kopra (photo: Robert Hlede) Veselje do življenja je preplavilo ulice Kopra (photo: Robert Hlede)

Urša Cankar Soares: Tega nismo pričakovali... #foto

Število udeležencev prvega Pohoda za življenje v Kopru je preseglo vsa pričakovanja. Na slavljenju življenja se je namreč zbralo kar tisoč ljudi vseh starosti, veliko mladih, starih staršev in ...

Vojaki priromali pred baziliko Marije Pomagaj (photo: marija.si) Vojaki priromali pred baziliko Marije Pomagaj (photo: marija.si)

O čem so se vojaki pogovarjali na poti na Brezje?

K Mariji Pomagaj na Brezje vsako leto priromajo pripadniki in pripadnice Slovenske vojske. Za dan romanja izberejo nedeljo ob jubileju ustanovitve Vojaškega vikariata, ki je 21. septembra 2000. ...

Martin Vuk pred plakatom, ki vabi na Pohod za življenje (photo: Martin Vuk) Martin Vuk pred plakatom, ki vabi na Pohod za življenje (photo: Martin Vuk)

V Kopru danes prvič Pohod za življenje

Letos prvi tudi v Kopru pripravljajo Pohod za življenje, ki bo potekal pod geslom: Vsak nerojeni otrok je človek! Začel se bo danes ob 11. uri pred Taverno. Pogovarjali smo se s koordinatorjem ...

Ana in Andrej Mrak ter s. Meta Potočnik (photo: osebni arhiv) Ana in Andrej Mrak ter s. Meta Potočnik (photo: osebni arhiv)

Peter in Ana: Sva malce drugačna od drugih

Ob začetku novega šolskega leta so v pritličju Škofijske klasične gimnazije v Ljubljani postavili na ogled razstavo fotografij lesenih izdelkov Andreja Mraka »Delo in srce za dušo in dom«. Andrej ...

Pristno veselje je radost, ki se zaveda resnosti življenja.  (photo: PixaBay) Pristno veselje je radost, ki se zaveda resnosti življenja.  (photo: PixaBay)

Pristno veselje za smiselno življenje

Kaj je v življenju najvažnejše? To je eno od osrednjih izhodišč v sklopu rednih oddaj s prof. dr. Jožetom Ramovšem za boljše sožitje med nami. V zadnjem septembrskem torkovem srečanju smo govorili ...